More

  Попладне можна средба на СОНК со Владата – Ако нема нова понуда, штрајкот продолжува

  - Advertisement -

  Претседателот на СОНК, Јаким Неделков на денешната прес-конференција истакна дека до овој момент нема никакви промени во разговорите со претставниците на владата, па поради тоа штрајкот продолжува.

  – Имаме најава за можно одржување на средба во попладневните во владата, но за конкретно и потврдување очекуваме подоцна да бидеме информирани – рече Неделков.

  Тој истакна дека нивното очекување е во интерес на учениците, на децата во детските градинки, во интерес на родителите, како и на оние кои се вклучени во штрајкот, владата да смогне сили и да изнајде средства со што ќе бидат договорени побарувањата кои ги има доставено СОНК.

  – Како што е веќе познато станува збор за усогласување на платите во дејностите коишто ги застапува СОНК, продолжување на преговорите за потпишување на Колективните договори во детските градинки, во основното и во средното образование, како и договор за динамика на порастот на платите во овие дејности за 2023 и за 2024 година – изјави Неделков.

  Претседателот на СОНК додаде дека тука не смее да се заборават ниту дејностите високо образование и наука, како и ученичките и студентските домови.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img