More

  Поморска несреќа кај Дуги оток: Јахтата удрила во кафезот на рибникот

  spot_img

  Никој од членовите на екипажот не е повреден во поморската несреќа што се случи ноќта меѓу четвртокот кон петокот во близина на Дуги Оток, извести Министерството за море, транспорт и инфраструктура.

  Националниот центар за координација на потрагата и спасувањето на море (МРЦЦ Риека) добил дојава за несреќата вечерва во 00:17 часот и во соработка со Капетанијата на пристаништата Задар започнала координирана акција за спасување на пловилото и екипажот на моторна јахта „Утринска светлина“.

  Станува збор за јахта долга околу 18 метри која пловела под знамето на Република Романија со вкупно 11 лица/членови на екипажот, од кои никој не е повреден.

  Извор: Министерство за море, транспорт и инфраструктура
  „Кога моторната јахта удрила во оградата на структурата на кафезот на рибникот во Ишкома, во близина на Дуги Оток, претрпела оштетување на трупот поради што добила морето под палубата и останала заглавена во положбата на несреќата. Пристигнувајќи на позицијата, службениците на задарската капетанија евакуираа 9 од 11 членови на екипажот, бидејќи менаџерот и еден член на екипажот доброволно останаа на јахтата за да ја следат привремено санираната штета во областа на трупот.

  Надлежните од ЛК Задар извршија увид на оштетувањето на заглавената јахта и не забележаа загадување на морето и морската средина, по што превезоа 9 исчезнати во Задар, каде слетаа утрово во 03:30 часот, соопшти ресорното министерство.

  Истрагата се уште се спроведува, а во соопштението се додава дека на сопственикот на оштетената јахта му е наредено што поскоро да организира комерцијално влечење и влечење.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img