More

  Половина од пациентите со Ковид имаат најмалку еден симптом и две години по закрепнувањето

  spot_img

  Иако многумина се опоравија од Ковид-19 и се вратија во нормален живот, новото истражување покажува дека околу половина од пациентите кои биле хоспитализирани сè уште чувствуваат барем еден симптом на болеста по две години.

  И додека нивната физичка и ментална состојба се подобрува со текот на времето, хоспитализираните пациенти со Ковид сè уште се со полошо здравје и полош квалитет на живот од општата популација. Ова е особено точно за пациентите кои страдаат од долги ковидови кои сè уште доживуваат барем еден симптом по две години – замор, отежнато дишење или тешкотии со спиењето.

  Студијата, објавена во Лансет, опфати 1.192 учесници во Кина заразени со вирусот САРС-КоВ-2 за време на првата фаза на пандемијата од 7 јануари до 29 мај 2020 година. Тие ги следеа првите шест месеци, а потоа една година , потоа две години.

  Резултатите покажале дека пациентите ја подобриле својата физичка и ментална состојба без оглед на тежината на болеста, но 55 отсто од испитаниците изјавиле дека чувствувале барем еден симптом откако страдале од Ковид и две години по инфекцијата, а 68 отсто рекле дека чувствувале уште шест симптоми или симптоми.месеци.

  „Колку и да беа погодени од болеста, пациентите со Ковид доживеаја долгорочни позитивни здравствени промени и повеќето се вратија на работа во овие две години. Сепак, постои висок процент од оние кои доживеале симптоми и пациентите со Ковид се генерално со полоша здравствена состојба од општата популација“, се вели во студијата.

  Резултатите од истражувањето укажуваат дека е неопходно дополнително да се истражи патогенезата на долгиот ковид и да се развие соодветен одговор.

  Студијата поврзана со менталното здравје на луѓето кои страдаат од долгорочен ковид покажува дека 13 отсто од таквите пациенти долго време доживуваат симптоми на анксиозност, а 11 отсто од нив страдаат од депресија, пишува Тајмс оф Индија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img