More

  Почина легендарниот воен командант на баталјонот Франкопан, Бруно Зорица Зулу

  spot_img

  Воениот командант на Франкопанскиот баталјон на Хрватската армија (ХВ), Бруно Зорица Зулу, почина во средата на 72-годишна возраст, објавија на Фејсбук неговите соборци од баталјонот Франкопан.

  Бруно Зорица многумина го сметаат за еден од најхаризматичните воини од Татковинската војна, кој поради своето искуство во Француската легија на странци, учествувал во создавањето на специјалните единици на ХВ.

  За време на Татковинската војна, Бруно Зорица се борел на бројни боишта во Хрватска, а во текот на целата војна Франкопанскиот баталјон бил еден од столбовите на офанзивните дејства на Хрватската армија. Круната на баталјонот Франкопан беше нивното учество во операцијата за воена наредба Бура во август 1995 година.

  Бруно Зорица се пензионирал во 1998 година, оттогаш живеел во родниот Иваниќ Град.

  „Како татко не водевте низ најголемите бури, уверени во конечната победа. Ти прв го носеше крстот за со кренати глави да не поведе по гордите патеки на нашите предци до самиот олтар на нашата татковина. Денеска во 5 часот не оставивте, бидејќи никогаш не ги оставивте вашите момчиња, како што не нарекувавте – синови. Денеска го имаме најсилниот ангел чувар на рајот“, пишува на Фејсбук страницата на баталјонот Франкопан, каде се простиле од својот пензиониран командант.

  Бруно Зорица Зулу (Иваниќ-Град 1952) беше во Франција како легионер до почетокот на Татковинската војна.

  По пристигнувањето во Хрватска, хрватските припадници на Легијата на странците во Кумровац веднаш почнаа да ги формираат првите специјални единици на Главниот штаб на хрватската армија. Тие формираа центар за обука на командоси во шумата Жутица кај Иваниќ-Град. Специјалната единица на Генералштабот – Франкопанскиот баталјон беше официјално основана на 1 август 1991 година. Јадрото на баталјонот го сочинуваа Хрвати од француската Легија на странците кои станаа нејзини команданти и инструктори, па обуката беше организирана според модел на Легијата на странците.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img