More

  Побрзајте на пумпата: од утре цените на горивата ќе бидат повисоки

  spot_img

  Посетата на бензински пумпи ќе не чини во следните 14 дена повеќе од претходно. За колку ќе поскапат моторните горива и мазутот?

  Во вторник поскапуваат моторните горива и маслото за греење. Како што соопшти Министерството за животна средина, клима и енергетика, литар бензин сега ќе чини 1,445 евра, што ќе изнесува 72,25 евра или 1,7 евра повеќе од досега при полнење на резервоар од 50 литри.

  Литар дизел гориво во следните две недели ќе чини 1,498 евра, што значи дека резервоар од 50 литри ќе поскапи за 2,05 евра. Ќе поскапува и мазутот, кој сега ќе чини 1,159 евра за литар. При набавка на 1.000 литри потрошувачот ќе плати 48 евра повеќе, доколку на ова не ги додадеме и транспортните трошоци.

  Новите цени ќе важат од 13 до 26 февруари, а задолжително се почитуваат само на бензинските пумпи надвор од автопатската мрежа.

  Маржите на трговците се ограничени во согласност со владината регулатива и може да изнесуваат најмногу 0,0683 евра за литар дизел гориво и 0,0694 евра за литар бензин, а најмногу до 0,08 евра за литар за нафта за греење.

  Министерството ги пресметува цените на моторните горива и маслото за греење врз основа на методологија врз основа на движењето на цените на нафтените деривати на светскиот пазар и движењето на курсот на американскиот долар и еврото. Моделните цени се пресметуваат врз основа на 14-дневните просеци на цените на дериватите на минералните масла.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img