More

  Пленковиќ: Над 12.000 граѓани досега пријавиле државни записи

  spot_img

  Премиерот Андреј Пленковиќ во средата извести дека досега се запишани 190 милиони евра државни записи, а на претплатата учествувале повеќе од 12.000 граѓани и потсети дека државните записи може да се запишат до понеделник.

  Коментирајќи го досегашното темпо на уписи, Пленковиќ на почетокот на владиниот состанок изјави дека ова е уште една демонстрација на довербата на граѓаните во јавните финансии и економската и фискалната насока што ја води Владата. Воедно, тој се заблагодари на Министерството за финансии и Фина, што е оперативно важно за непречено одвивање на процесот.

  Да потсетиме, овој понеделник започна нова рунда на регистрација на државни записи за граѓаните, трета по ред, при што Министерството за финансии има за цел да достигне номинална сума од 900 милиони евра.

  Датумот на издавање на државните записи е 6 јуни, минималниот износ на претплата по инвеститор е 1.000 евра, годишниот принос за „благајнички“ со рок на достасување од три месеци е 3,75 отсто, а за оние со рок на достасување од една година е 3,65 отсто.

  Благајничките записи се купуваат со попуст, па минималниот износ на инвестиција за една „тримесечна“ државна записа е 990,74 евра, односно 964,88 евра за една со рок на достасување од една година. Така, граѓаните по достасување за една записна ќе добијат илјада евра, што значи дека на една благајничка со рок на достасување од три месеци ќе можат да заработат 9,26 евра, а на една со рок на достасување 35,12 евра. Оттука, приносите на двете доспевања се идентични со оние во емисијата на трезори во февруари годинава.

  Уписот на благајниците е возможен преку два канали – преку 170 филијали на Фина и дигиталната платформа е-трезор. За физичка регистрација во Фина, граѓаните со себе мора да понесат валидна лична карта или пасош, а еден од податоците што мора да го имаат „при рака“ е бројот на сметката во деловната банка. За упис преку дигиталната платформа клучни се податоците за OIB и IBAN.

  Рокот за пријавување на државни записи во првиот круг е 3 јуни до 11 часот, додека институционалните инвеститори ќе можат да регистрираат и „благајнички записи“ во вториот круг од 9 до 11 часот наредниот ден.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img