More

  Петков вели дека новите интерконектори за гас ќе го овозможат тоа

  spot_img

  Бугарскиот премиер Кирил Петков на отворањето на меѓународната министерска тркалезна маса во Софија, посветена на регионалната соработка за енергетска безбедност, диверзификација и зелена транзиција, што се одржа во резиденцијата „Бојана“, рече дека новите интерконектори овозможуваат да се направи нов енергетска карта на регионот.

  Како што јави дописникот на МИА од Софија, според Петков, енергетските миксови на земјите од регионот може уште подобро да се оптимизираат за поголема трошковна ефикасност.

  Премиерот на Бугарија ги поздрави учесниците на форумот од Северна Македонија, Грција, Романија, Србија, Турција, Украина и Азербејџан.

  Петков, исто така, рече и дека средбата во Софија е за да се покаже дека единството е сила.

  -Гледаме невидена војна во Украина и во исто време гледаме како енергијата се користи како оружје. Договорот меѓу Бугарија и руската компанија „Газпром“ беше еднострано прекршен – рече бугарскиот премиер.

  Тој додаде дека единствен начин да се компензира за овие негативни случувања е обединување на земјите од регионот и да се покаже дека диверзификацијата, оптимизацијата и сите други синергии меѓу нас се тука.

  Тој додаде дека енергетските миксови во Западен Балкан може дополнително да се оптимизираат за поголема ефективност на трошоците.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img