More

  Пет позитивни работи што децата ќе ги паметат од детството, вели терапевтот

  spot_img

  Детството е многу важен период бидејќи ги обликува децата во возрасни. Сепак, иако децата можеби не се сеќаваат на првите неколку години од својот живот, искуствата низ кои живеат во тој период се формативни и имаат значително влијание врз нивниот развој.

  Терапевтката и мајка на три деца, Керол Ким, на својот Инстаграм профил Parenting Resilience (Parental Resilience), каде споделува совети за воспитување, но и поддршка во стресните периоди на родителството, ги сподели петте најважни работи кои децата често ги паметат од детството.

  Квалитетно време поминато заедно
  Одвојувањето време за поминување со децата е многу важно. „Играњето игри, читањето книги или само зборувањето може да создаде силни среќни спомени. Овие моменти им покажуваат на вашите деца дека сте присутни и дека се сакани и ценети. Тоа може да ја подобри нивната самодоверба“, истакнува Ким во неодамнешната објава на Инстаграм, објавена од Индекс.

  Зборови на охрабрување
  „Охрабрувачките зборови можат многу да влијаат на децата, и во добри и во тешки моменти. Децата често бараат одобрение од родителите, а вашите позитивни зборови можат да бидат моќна мотивација и извор на утеха. Покрај тоа, тие можат да им помогнат на децата да веруваат во себе, да преземат нови предизвици и да продолжат да одат кога ќе стане тешко. Тие им помагаат да изградат отпорност“, објаснува терапевтот.

  Семејни традиции
  Традициите можат да создадат чувство на стабилност и заедништво кај децата. „Традициите, како што се празничните прослави, рутините за викенд или годишните патувања, обезбедуваат структура и нешто на кое децата треба да очекуваат, зајакнување на семејните врски“, вели Ким.

  Добри дела
  Терапевтот објаснува: „Гледањето и правењето добри дела остава силен впечаток кај децата. Тоа им покажува колку е важно да се биде љубезен и грижлив. Тие се сеќаваат колку е добро чувството да им се помага на другите и да гледаат како нивните родители помагаат. Исто така, им помага на децата да ги разберат чувствата на другите луѓе“.

  Удобност кога сте вознемирени
  Поддршката на децата кога се болни, исплашени или вознемирени е многу важна бидејќи токму тогаш им е најпотребна. Присуството на родителите во овие моменти остава трајно влијание врз децата.

  „Како родители, нашите зборови и постапки можат да остават емоционални лузни на нашите деца, дури и кога одредени настани ќе исчезнат од меморијата. Чувството дека се сакани и поддржани им помага на децата да развијат самодоверба, издржливост, самодоверба и чувство на припадност. Нашата љубов и поддршка станува нивниот внатрешен глас, влијаејќи на нивните избори и постапки во текот на нивниот живот“, заклучи Ким.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img