More

  Педијатрите загрижени за зголемувањето на морбилите: „Вакцинирањето е една од најголемите закани по здравјето“

  spot_img

  На почетокот на Светската недела на вакцинација, словенечките педијатри и училишни лекари ја изразија својата загриженост затоа што, поради падот на процентот на вакцинирани деца и адолесценти, во Словенија повторно почнаа да се појавуваат сипаници и во поголема мера голема кашлица. Според нив, ова уште еднаш сериозно го загрозило здравјето и животот на невакцинираните лица.

  Оваа година, Националниот институт за јавно здравје (NIJZ) доби 381 пријава за случаи на голема кашлица до 13 март. Тоа е повеќе од три пати повеќе од цела минатата година кога беа пријавени вкупно 125 случаи. На 10 деца им е потребна хоспитализација поради голема кашлица, а во болница е згрижено и еден возрасен, известивме во март. Болеста може да биде смртоносна за малите деца, годинава во Србија починаа четири деца.
  Педијатрите и училишните лекари, исто така, во своето писмо на почетокот на Светската недела на вакцинација напишаа: „Ние сме исто така тажни што во некои делови на Словенија девојчињата и момчињата во шесто одделение сè уште се во голема мера лишени од можноста за бесплатна вакцинација против ХПВ, а со тоа и заштита. против ракот“.

  „Секоја година во Словенија се откриваат меѓу 1.500 и 2.000 тешки преканцерозни промени и 100 до 120 случаи на рак на грлото на матката. Од рак годишно умираат од 40 до 50 жени“, изјави гинекологот Тинкара Срновршник по повод Меѓународниот ден на свеста за ХПВ. Жените кои учествуваат во скрининг програмите имаат дури 80 отсто помали шанси да добијат рак на грлото на матката, а оние кои се вакцинирани имаат и до 90 отсто помали шанси да развијат потешки преканцерозни промени. Таа истакна дека ризикот од инфекција може да се намали и со почитување на принципот на безбеден и здрав секс.

  Според педијатрите и училишните лекари, неколку важни настани во општеството денес претставуваат глобална закана за вакцинацијата како најбезбедна и најефикасна мерка за јавно здравје за заштита на здравјето и животот на децата и адолесцентите. Од една страна, постојат кризни ситуации предизвикани од војни, природни катастрофи и климатски закани кои произлегуваат од миграциските текови, а од друга страна, во развиените земји се појавуваат антивакцинални движења, кои исто така претставуваат една од најважните закани за здравјето на човештвото, предупредија тие.

  Тие го напишаа писмото за да им се заблагодарат на родителите и младите за довербата што ја покажуваат кон педијатрите и училишните лекари. „Оваа доверба за нас претставува дополнителна обврска за континуирано продлабочување на нашите знаења и вештини во областа на лекување и превенција од болести на деца и адолесценти. Притоа, ние сме особено свесни за важноста на вакцинацијата“, напишаа тие.

  Со Европската и светската недела на вакцинација што се одржуваат овие денови, одбележуваме и 50 години од воспоставувањето на проширената програма за вакцинација, со која се овозможи вакцинирање против шест детски болести – туберкулоза, дифтерија, тетанус, голема кашлица, детска парализа и сипаници. соопшти Националниот институт за јавно здравје. Европската недела на имунизација започна во недела и ќе трае до сабота, додека Светската недела на имунизација започна денеска и ќе трае до крајот на април.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img