More

  Пациент од Косово наместо левата е опериран на десната нога

  spot_img

  Еден пациент од Косово имал горчливо искуство во приватна болница во Северна Македонија, каде отишол да ја оперира ногата, пренесува КоСсев за порталот Клан Косова.

  Како што изјави во емисијата „Косова денес“ на телевизијата Клан Косова, локалниот лекар му ја оперирал другата нога, а не онаа за која се договориле, пренесува КоССев.

  „Иако беа направени сите лабораториски и други испитувања на магнетна резонанца, а докторот што ја изврши операцијата ги имаше на располагање, крајниот резултат беше нешто сосема поинакво: наместо левата нога, оперирана е десната. Тоа го забележав кога излегов од операционата сала“, вели Рамзи Точила.

  Тој отишол во болница поради проблем со мали болки.

  „Докторот за да се оправда рече, видов дека десната нога е повредена поради левата, затоа што се обидел да ја префрли тежината на другата нога, па се повредила и десната нога, па решивме да операција на десната нога на самото место, а потоа за две до три недели и левата’“, изјави Тоќили.

  Според него, ваквата одлука на докторот била доволна за да се излезе од ситуацијата.

  „Веднаш по операцијата го прашав докторот како има храброст да направи такво нешто без мое одобрение, без никакви претходни прегледи, ниту рендген или магнетна резонанца. Во документите што ги потпишав пред да влезам во операцијата пишува се за левата нога“, рече тој.

  Точила објави дека ангажирал адвокат од Северна Македонија и дека поднеле тужба до судот во Скопје.

  „Се обидовме да најдеме компромисно решение преку адвокат, но тие не се согласија, единствен компромис им беше операцијата на левата нога да ја направат без плаќање, односно бесплатно. Не се согласив на тоа бидејќи изгубив самодоверба“, објасни Точила.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img