More

  Папата наводно користел италијански термин за хомосексуалци

  spot_img

  Овој пат папата Франциско предизвика бурни реакции со својата изјава. На епископската конференција, која се одржа зад затворени врати, тој наводно употребил навредлив термин за да ги опише хомосексуалците. На прашањето дали на хомосексуалците треба да им се дозволи да станат свештеници доколку се во целибат, тој одговори „не“.

  Во минатото, папата Франциско укажа на поинклузивен однос кон хомосексуалците. На почетокот на својот понтификат, тој одговори, на пример, на прашање за хомосексуалците: „Кој сум јас да судам? Подоцна дозволил и благослов на истополови парови. Овој пат, сепак, тој донекаде изненади со својата позиција. На конференцијата на италијанските бискупи, на прашањето дали на хомосексуалците треба да им се дозволи да станат свештеници ако тие – како и другите религиозни и свештеници – живеат во целибат, тој одговори „не“.

  На состанокот, кој се одржа зад затворени врати, се вели дека Папата продолжил дека во Црквата веќе има доволно хомосексуалци, користејќи навредлив термин за оваа ознака, пренесе Би-Би-Си.

  Иако состанокот беше затворен, зборовите на папата станаа јавни. За нив објавија повеќе италијански медиуми. Како што пренесува Би-Би-Си, зборовите на папата се исто така изненадувачки бидејќи тој до сега зборувал со многу почит за хомосексуалците. Во минатото, поради ставовите на папата, некои дури сугерираа дека и хомосексуалците можат да влезат во свештенството.

  Би-Би-Си, повикувајќи се на извештаите на неколку италијански медиуми, посочува дека се вели дека папата во неколку наврати употребил навредлив јазик. Неговите бранители веќе излегоа во негова одбрана, посочувајќи дека папата што зборува шпански не е свесен за степенот на навредливост на изразите на другите јазици што ги користи за да комуницира.

  Папата Франциско несомнено го промени ставот на црквата за хомосексуалноста во последните години, но и покрај тоа, многумина сè уште ја критикуваат Црквата дека не се променила многу.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img