More

  Дерматолозите предупредуваат: Не постои нешто како здрав тен, секој тен е знак на оштетување

  spot_img

  На денешниот Светски ден на меланомот и сонцето, NIJZ го привлекува вниманието на важноста на заштитата од прекумерно изложување на сонце. Прекумерното изложување на ултравиолетово (УВ) зрачење предизвикува предвремено стареење на кожата и е главен фактор на ризик за појава на сите видови на рак на кожата. Дерматолозите предупредуваат дека не постои нешто како здрав тен, бидејќи секој тен предизвикан од УВ зрачење е знак за оштетување.

  Бројот на нови случаи на рак на кожа се зголемува во последните децении во светот и во Словенија. Според податоците на Националниот институт за јавно здравје (NIJZ), добиени од Регистарот за рак на Република Словенија, немеланомниот рак на кожата е на прво место по зачестеност во Словенија, земајќи ги предвид двата пола. Годишно во просек се евидентирани 3.326 нови случаи на рак на кожа, наведоа на веб-страницата на институтот на денот на сонцето.

  Се зголемува и бројот на нови случаи на малигнен меланом на кожата. Во периодот од 2016 до 2020 година, во Словенија, малигниот меланом на кожата се рангираше на шестото место по зачестеност меѓу сите видови на рак, земајќи ги предвид двата пола. Во Словенија во просек годишно бележевме по 610 нови случаи. Кожниот малигнен меланом е еден од видовите на рак кај кој инциденцата најостро се зголемила во последните децении.

  УВ зрачењето предизвикува и акутни и хронични штетни ефекти врз очите и имунолошкиот систем, предупредуваат од НИЖЗ.

  Време, сонце, топло Фото: Жига Живуловиќ помладиот/БОБО
  Оттаму советуваат луѓето да не заборават да се заштитат од сонце на отворено. Незаштитената кожа може да се оштети од сончевите УВ зраци за помалку од 15 минути. Дури и да е студено и облачно време, потребна ни е заштита – штетата ја предизвикуваат УВ зраците, а не температурата, предупредија тие.

  Ако поединецот има светла кожа, семејна историја на рак на кожа или добие тен од вештачки извори или на отворено, веројатноста за рак на кожата е поголема. Дерматолозите предупредуваат дека не постои нешто како здрав тен, секој тен предизвикан од УВ зрачењето е знак на оштетување, објаснуваат од институтот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img