More

  Оваа катедрала вработува мачки: им направиле влез уште во 14 век

  spot_img

  Во средновековните денови катедралите би биле преплавени со глувци и стаорци. За да ги држи штетниците под контрола, прекрасната катедрала во Ексетер – официјално позната како Свети Петар, Ексетер – вработува мачки со векови.Всушност, тие дури и поставиле влез за мачка на една од вратите, издлабувајќи отвор со големина на мачка во дрвото. Овој симпатичен знак на ценет закупец на мачки го фасцинираше интернетот. Постојат дури и историски докази кои покажуваат дека тие биле добро платени за нивните ловечки услуги.Катедралата Ексетер била изградена во текот на неколку векови од средновековниот период. Има две нормански кули кои датираат од 1114 и 1133 соодветно. Куполата од 13 век има декадентен дрвен таван. Поголемиот дел од камената градба е изградена во 14 век, вклучувајќи го и величествениот врежан епископски трон.

  Со оглед на големината на овој верски центар, потребни беа многу раце за да може да работи непречено. Меѓу помошниците беа чуварите – работници на катедралата кои се грижеа за работи како ѕвоното и свечената облека. Друга посебна должност се чини дека била плаќањето на мачката на катедралата.

  Овие корисни мачки имаа древна мачка, дупка која беше исечена на вратата на Северната кула. Водела внатре во катедралата, под величествениот средновековен астрономски часовник каде мачка би можела да трча во потрага по глувци.

  Во замена за услугата, мачката била добро платена. Од 1305 до 1467 година, платата на мачката се појавува во записите на катедралата. Според некои белешки, 13 пени по четвртина биле дадени „на чуварите и мачката“ или „за мачката“. Платата на мачката, која изнесувала еден денар неделно, веројатно ја користел нејзиниот господар.

  Според MyModernMet, двете мачки можеби биле на платен список кога придобивките се удвоиле на 26 пени помеѓу 1363 и 1366 година.

  Долгата историја на работните мачки на Ексетер датира од средновековниот период. Во Втората светска војна, неплатена мачка по име Том талкала низ црквата. Иако Том веројатно избегал од бомбите кои оштетиле делови од црквата, тој изгубил око по средбата со був. Тој беше толку почитуван за неговата работа што сликата на Том беше издлабена во камен во обновената капела Сент Џејмс. Денес, катедралната мачка по име Одри – долга коса портокалова убавица – сè уште го користи најстариот премин во светот, следејќи ги стапките на нејзините претходници.

  Отворот за мачки од 14 век на вратата на катедралата во Ексетер ги пушта работните мачки да влегуваат и излегуваат со векови.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img