More

  Оваа активност може значително да ги намали симптомите на менопаузата: „Ми го спаси животот“

  spot_img

  Пливањето во ладна вода може да помогне во намалувањето на физичките и психолошките симптоми на менопаузата, како што се топли бранови, анксиозност и промени во расположението, покажа едно истражување.

  Оние жени кои пливаа подолги интервали или пливаа поредовно, исто така имаа поголема корист, велат научниците.

  Истражување на 1.114 жени кои редовно пливале во ладна вода било спроведено од страна на научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон (UCL).

  Повеќето жени во истражувањето биле на возраст од 45 до 59 години, а пред студијата пријавиле проблеми како што се топли бранови, ноќно потење, проблеми со спиењето, раздразливост, анксиозност, промени во расположението, замор и слаба концентрација.

  46,9 отсто од нив рекле дека пливањето во ладна вода им помага со анксиозност, петти пријавиле намалување на ноќното потење, додека 31,1 отсто рекле дека им се намалиле топлите бранови.

  Помалку чувство на анксиозност, подобрување на сонот
  Речиси половина (46,7 проценти) рекле дека веруваат дека активноста на пливање ја подобрува нивната анксиозност, заедно со 37,7 проценти кои пријавиле намалување на промените во расположението.

  Подобрување на сонот забележале 21 отсто од жените, додека раздразливоста била намалена кај 37,6 отсто.

  „Ми го спаси животот“, рекла 57-годишна жена која била вклучена во истражувањето.

  „Во водата можам се. Сите симптоми, физички и психички, исчезнуваат и се чувствувам како најдобрата верзија од себе“.

  Професорот Џојс Харпер, од Институтот за женско здравје на UCL EGA, рече дека наодите објавени во Post Reproductive Health ги поддржуваат тврдењата за пливање во ладна вода.

  „Потребни се дополнителни истражувања за фреквенцијата, времетраењето, температурата и изложеноста потребни за да се предизвика намалување на симптомите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img