More

  Ова се петте најплатени професии во Германија: Погледнете ја листата

  spot_img

  Работата и животот во Германија – за голем број српски граѓани тоа е остварување на сонот. Зошто е тоа така, станува јасно по информацијата која неодамна беше објавена, а се однесува на просечната заработка за најбараните професии во Германија.

  Пилотите, адвокатите, лекарите, судиите и финансиските аналитичари имаат најголема заработка, но и другите професии не заостануваат.

  Имено, пилотите во Германија месечно заработуваат 8.739 евра. Тогаш адвокатите за 30 дена можат да заработат 8.405 евра.

  На трето место по месечни примања во Германија се лекарите со заработка од 7.706 евра.

  Близу врвот на листата во Германија се и судиите, чија плата во просек изнесува 6.981 евро, а финансиските аналитичари – 6.534 евра.

  Според Нова.рс, не помалку значајна заработка остваруваат и другите занимања. На пример, старателите заработуваат помалку од просекот (4.105 евра) со бруто плата од 3.559 евра месечно.

  Постојаните вработени со завршена стручна подготовка месечно заработуваат во просек по 3.521 евро. Без стручна квалификација, пак, платата е 2.817 евра.

  Бидејќи во Германија се почитува систематизацијата, оние со високо образование заработуваат 4.551 евро, оние со магистерски заработуваат околу 1.600 евра повеќе (6.188 евра), додека просечната плата на вработените со докторат е 8.687 евра.

  По пилотите, адвокатите, лекарите, судиите и финансиските аналитичари, овие 45 професии се најдобро платени:

  Програмер 5.541 евра
  Референт 5.506 евра
  ПР менаџер 5.388 евра
  Банкарски службеник 5.277 евра
  Наставник (средно училиште) 5.188 евра

  Работник во осигурителна компанија 4.767 евра
  Архитект 4.747 евра
  Фармацевт 4.714 евра
  Уредник 4.598 евра

  Хемиски лабораториски техничар 4.463 евра

  Агент за недвижности 4.447 евра
  Моден дизајнер 4.409 евра
  Даночен советник 4.355 евра
  Водоводџија 3.970 евра
  Туристички водич 3.894 евра

  Пожарникар 3.845 евра
  Сметководител 3.773 евра
  Администратор 3.649 евра

  Дизајнер на ентериер 3.524 евра
  Мајстор за возила 3.204 евра

  Циглар 3.172 евра
  Инструктор по возење 3.124 евра
  Магацин 2.979 евра
  Покрив 2.957 евра
  Гробар 2.932 евра

  Физиотерапевт 2.839 евра
  Професионален возач 2.868 евра
  Продавач 2.813 евра
  Глазиер 2.818 евра
  Декоратор 2.793 евра

  Пекар 2.738 евра
  Поштар 2.719 евра
  Чувар на животни 2.632 евра
  Хотелски персонал 2.593 евра

  Готвач 2.590 евра

  Касиерка 2.519 евра

  Персонал за чистење 2.329 евра
  Козметичар 2.287 евра
  Фризер 1.778 евра

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img