More

  Она што не треба да го истурате во одводот

  spot_img

  Истурањето течности или дури и одредена храна во одводот може да изгледа како лесен начин да се исчисти кујната или бањата и да се спречи понатамошен неред, но во некои случаи тоа може да доведе до затнување на цевките или уште полошо.

  Веб-страницата „The Spruce“ создаде листа на супстанции кои никогаш не треба да ги истурате во одводот. Доколку не сакате да имате проблем со затнати цевки, ве советуваме да ги следите овие препораки.

  Масло
  Кога треба да се ослободите од искористеното масло, не е добра идеја да го истурите во одводот поради неколку причини.

  „Секое масло, маснотии, па дури и преливи за салата со масло не треба да одат надолу“, вели Мико Момплезире, извршен директор на Super Maids.

  Momplezir објаснува како маслото често може да се акумулира и да привлече други супстанции. Не само што ова потенцијално ќе создаде затнување, туку и ќе почне да се чувствува скапано во мијалникот.

  Тестенини и ориз
  Експертите советуваат остатоците од оваа храна да ги фрлате во корпа за отпадоци, а не во одводот. Ова се должи на фактот дека оваа храна може да се прошири, што може да предизвика блокади.

  Повикувањето водоводџија може скапо да ве чини.

  Кафе
  Кога ја празнете машината за кафе, вишокот талог фрлете го во ѓубре, но не истурајте го во одводот, предупредува Ванеса Тера Босар, сопственичка на компанијата „Грин Тера Клининг“.

  „Талогот од кафе може да изгледа безопасно, но може да се соберат и да создадат блокади во вашите цевки“, вели таа.

  Истото важи и за талогот од кафе на дното од шолјата и бокалот.

  Налепници за овошје
  Дури и нешто толку мало како налепница на вашето јаболко или банана всушност може да предизвика штета ако падне во мијалникот – овие налепници може да предизвикаат блокирање на одводните цевки, вели Кејти Ламберт, сопственичка на Clean Queen.

  Наместо тоа, фрлете ги во ѓубре; ќе се спасите од главоболки на долг рок, пренесува City Magazine.

  Лекови
  Не истурајте сируп за кашлица со поминат рок во мијалникот или одводот. Штетно е сирупот да се истури во одводот бидејќи тогаш може да заврши во локалниот водовод, забележуваат експертите. Исто така, не е препорачливо да се истури во тоалетната школка.

  „Никогаш не истурајте сирупи во одводот; фрлете ги според упатствата на пакувањето“, вели Ламберт.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img