More

  Од денеска започнува примената на каросериските камери во сообраќајот во КС, основната функција – заштита

  spot_img

  Употребата на камери на телото на униформите на полициските службеници на Сообраќајната единица на МУП на кантонот Сараево започна денеска, 1 јули. На овој начин, Кантонот Сараево стана првиот во Босна и Херцеговина чија полиција користи камери на телото, со што го исполни ветувањето дадено пред граѓаните за зголемување на степенот на транспарентност и ефикасност на полицијата.

  „Полициските службеници на Сообраќајната единица на Министерството за внатрешни работи на кантонот Сараево излегуваат на терен со нова опрема – камери за каросеријата. Ова е наше исполнување на уште едно големо ветување до граѓаните. Иницијативата за набавка на овие уреди и опремување на нашата полиција ја испратив до Владата на кантонот Сараево во 2021 година и веднаш беа обезбедени средства од речиси половина милион КМ. Набавката конечно беше склучена во ноември минатата година и беа исполнети условите Управата на полицијата да започне со нивна реализација. Станува збор за тест фаза во која полициската управа ќе ја следи примената на камерите на телото и ќе ги елиминира евентуалните нејаснотии и недостатоци, бидејќи наша цел е нивното користење што е можно поефикасно“, рече министерката Катица.

  Во однос на примената на камерите за тело и нивната функционалност, министерката Катица изјави:

  „Сигурни сме дека камерите за каросеријата ќе имаат повеќекратни придобивки, а нагласувам дека основната функција им е ЗАШТИТА. Камерите ќе ја подобрат безбедноста на нашите полицајци и ќе ги заштитат од евентуални неосновани поплаки, омаловажување, непочитување на службениците и слично. Истовремено, граѓаните ќе бидат заштитени и од евентуална злоупотреба на полициските овластувања. На видливите делови од униформата ќе има камери за телото, а ќе го снимаат просторот пред полицаецот. Секој полициски службеник ќе биде должен при извршување на полициските работи и при примената на полициските овластувања да го знае лицето за кое се пријавува да биде снимен“, рече министерката Катица.

  Тој додаде дека употребата на камери на телото е регулирана со Правилникот за начинот на однесување на полициските службеници на Полициското одделение на КС МУП при вршење полициски работи и примена на полициските овластувања.

  Министерката Катица се осврна на набавката на друга опрема и материјално-технички средства за полицијата, посочувајќи дека и покрај бројните пречки, полицијата од ден на ден станува се посилна и поопремувана.

  „Често ме прашуваат зошто хеликоптер, а не полициски униформи? Зошто специјални оклопни возила, а не некои други…. Важно е граѓаните, но и нашата полиција да знаат дека едното не го исклучува другото. Се грижиме полицијата да има се што и е потребно и во исто време започнуваме бројни набавки, но динамиката на нивното спроведување зависи од многу фактори, пред се од постапката за јавна набавка. Решаваме едно по едно прашање и ветувам дека нашата полиција што поскоро ќе има нови униформи, опрема, специјални возила, а особено нова инфраструктура потребна за поефикасна работа“, рече министерката Катица.

  Договорот за набавка на каросериски камери со придружна опрема неопходна за функционирање на целиот систем е потпишан на 22 ноември 2023 година, а неговата вредност е 418.795 километри без ДДВ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img