More

  Како да знаете дали базенот во кој пливате е чист? Секој петти човек признава дека вршел нужда во вода…

  spot_img

  Се почесто луѓето се жалат на разни здравствени проблеми по користењето на јавните базени. За време на викендот во Добој неколку лица побарале лекарска помош откако запливале во еден од јавните базени. Полицијата и инспекторатот ги утврдуваат причините за здравствените проблеми на капачите. Во овој текст ќе ви дадеме неколку совети како да препознаете дека водата во базенот што го користите е чиста.

  За почеток, едно истражување во Америка даде донекаде шокантни детали, секој петти испитаник признал дека има тенкото празнење во базените. Некои од помодерно опремените базени спречуваат ваква појава со бои кои ги означуваат капачите кои уринираат во вода. Во БиХ, пак, оваа појава е многу ретка.

  Додека многу базени користат бројни хемикалии за да ја одржуваат водата чиста, студијата на Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) покажа дека само 20 отсто од јавните базени не се опасни по здравјето и безбедноста. Останатите 80 проценти? Доколку не се загадени со милиони бактерии, веројатно содржат вишок хлор, кој исто така има штетно влијание врз вашето здравје.

  ЧИСТА И ЧИСТА ВОДА
  Погледнете во водата и обидете се со голо око да ја оцените чистотата на водата, ако е чиста, ако лесно можете да го видите дното, тоа е добар знак, но секако не значи дека нема бактерии во водата. Важно е да нема други бои или маснотии во водата. Доколку ги забележите, прескокнете го капењето. Знаеме дека овој совет можеби изгледа малку банален, но запомнете колку пати сте скокнале во вода без да го погледнете.

  За лигавите работи нема место во базенот
  Потопете ги рацете во вода или допирајте ги ѕидовите на базенот. Ако се лигави или мрсни на допир, тоа значи дека хлорот истурен во базенот навистина не функционира – ова е доволна причина да се знае дека во таков базен има милиони бактерии. Секако, прескокнете ја бањата.

  Дали филтрите работат во базенот?
  Филтерот за базен во основа е срцето на системот за циркулација на базенот. Нечистотијата од водата се филтрира низ влезната цевка на базенот, а нејзината цел е да фати мала нечистотија и отпад што лебдат во базенот. Ако нема силен млаз вода што го погодува вашето тело кога стоите пред млазовите што циркулираат, тогаш филтрите не работат, оставајќи го базенот стагниран каде што бактериите и бактериите многу полесно се развиваат.

  Нема силни мириси околу базенот
  Веројатно мислите дека силниот мирис во базените е предизвикан од прекумерна содржина на хлор, но не е така. Тој силен мирис е хлорамин – наводен хлор кој е помалку ефикасен и го произведува тој мирис кога реагира со пот, урина, коса или кожа. Хлорамините исто така можат да ја иритираат кожата, очите и респираторниот тракт.

  Причини за валкан базен и опасност по здравјето
  Хлорот е ефикасно средство за чистење бидејќи може да ги убие повеќето микроорганизми за помалку од една минута ако нивото на хлор е доволно високо, но не сите бактерии кои предизвикуваат болести можат веднаш да бидат убиени со хлор. Најчест здравствен проблем е т.н инфекција со криптоспоридија, која е примарна причина за дијареа, овие бактерии можат да преживеат седум дена во контакт со хлор.

  Вишокот на хлор може да предизвика тешкотии со дишењето и може да ја изгори чувствителната кожа, особено кај децата. Кога хлорот ќе се сретне со човечката пот и урина, се формира хлорамин, кој не само што е присутен во водата во базенот, туку и се акумулира во воздухот доколку нема соодветна вентилација во базенот.

  Не ви кажуваме нужно да се воздржувате од пливање во јавни базени, најдобро е да изберете базен кој ги исполнува безбедносните стандарди и се придржува до строгите упатства. Иако служи како една од нашите омилени рекреативни активности, преземањето мерки на претпазливост е исто толку важно како и уживањето во пливањето.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img