More

  Објавени детали: Еве ја полициската акција во која падна балканскиот нарко картел

  spot_img

  Истрагата за осомничената меѓународна група шверцери на дрога, која наводно ја собрал Дино Музаферовиќ познат како Цезар од Велика Кладуша, кој се наоѓа во римски затвор, започнала пред девет месеци, беше откриено на прес-конференција во петокот во Управата на полицијата.

  За операцијата за разбивање на балканскиот нарко картел, заедно со шефот на ПНУСКОК Марио Ковач зборуваа хрватскиот шеф на службата за нарко-криминал Горан Лауш, неговиот колега Мишо Радованчевиќ од Словенија и Семин Кадиќ од МУП на Федерацијата Босна и Херцеговина. и обвинителот на Ускок Ведран Либла.

  Ковач, без да го прецизира идентитетот, посочи дека 22-те осомничени пријавени од хрватската полиција припаѓаат на насилна криминална ќелија од Западен Балкан, чиишто вкупно 37 членови беа уапсени низ Европа во меѓународната акција на Балканскиот картел.

  Откривањето на групата започнало во август минатата година, откако полицијата дознала за становите за препродажба на дрога, рече Лауш. Потоа следеа апсења во Хрватска, Словенија и Босна и Херцеговина, а беше формиран и штаб за управување со акцијата.

  А обвинителот на Ускок, Либл, истакна дека е откриено опасно здружение кое дејствувало низ Европа, а со акцијата биле спречени нивните натамошни криминални активности.

  Тој додаде дека за време на кампањата Ускок разменувал информации и соработувал со обвинители од Словенија, Босна и Херцеговина, Италија, Холандија и Белгија.

  Тој се сомнева дека планирале и ликвидација
  Тој потсети дека по покренувањето на истрагата им е одредена мерка притвор на 18 осомничени, од кои дел се во други земји, нагласувајќи дека ќе направи се за нивно присуство во продолжување на постапката.

  Екстрадиција за првоосомничениот Музаферовиќ се уште не е побарана, како што беше посочено.

  Мишо Радованчевиќ од словенечката полиција изјави дека има индиции дека групата планирала и ликвидација.

  Инспекторите се сомневаат дека Музаферовиќ на почетокот на 2022 година основал злосторничко здружение во Хрватска, Словенија и Босна и Херцеговина за континуирана набавка, транспорт и продажба на кокаин, хероин, марихуана и хашиш, како и за набавка и продажба на различни видови. и големи количини огнено оружје, муниција и експлозиви.

  Тој, наводно, организирал и финансирал набавка на кокаин и соединенија за подобрување на дрогата од Холандија и Белгија, марихуана и хашиш од Црна Гора и хероин од Турција. Понатаму, организирал транспорт на дрога до Словенија, Хрватска и БиХ, каде дрогата била подготвена за понатамошна продажба на други препродавачи од Германија, Турција, Швајцарија, Италија, Словенија, Хрватска и БиХ.

  Покрај тоа, Музаферовиќ организираше и финансираше набавка, складирање, транспорт и понатамошна продажба на огнено оружје, муниција и експлозиви од Босна и Херцеговина во Хрватска.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img