More

  Објавена долгорочна прогноза за летото: Влегуваме во фазата Ла Ниња, еве што не очекува

  spot_img

  Severe Weather Europe (SWE) објави долгорочна прогноза за претстојното лето, која го анализира влијанието врз времето од фазата Ел Нињо до Ла Нињо.

  Прогнозата укажува на динамичен летен атмосферски модел, под влијание на преминот од топлиот циклус Ел Нињо кон студениот циклус Ла Ниња. Се предвидува серија бранови на притисок и аномалии да се протегаат од Северна Америка сè до Европа, според SWE.

  Над северната хемисфера, следните месеци ќе бидат преоден период помеѓу Ел Нињо (топла фаза) и Ла Ниња (ладна фаза), што ќе остави свој белег на атмосферата и временските обрасци.

  Атмосферски промени
  Врвовите на топли аномалии се забележани во декември, но наглото опаѓање на температурите започна на почетокот на оваа година, а се очекува целиот регион да замине во негативен циклус во текот на летото.

  Силен подземен ладен базен е главниот предуслов за распаѓањето на Ел Нињо. Со помош на трговските ветрови и океанските струи, овие подземни аномалии се движат од запад кон исток, на крајот излегувајќи на површината над источниот Пацифик.

  Најновата анализа на температурите на подземните океани во Пацификот укажува на студена аномалија низ тропскиот Пацифик, што доведува до заладување на температурите на површинските океани. Во последните два месеци е забележано брзо распаѓање на подземниот топол базен.

  Подповршинско ладење на океанот
  SWE укажува дека ќе следи многу студен циклус кон крајот на летото 2024 година и ќе трае до 2025 година. Областа на аномалии на ладен океан ќе се прошири низ целиот тропски Пацифик до летото 2024 година. Настан од оваа големина е доволно силен да има значителен атмосферски одговор во текот на есента и зимата 2024 година и во 2025 година.

  Сите овие обрасци покажуваат дека Ел Нињо е во опаѓање, но ќе биде потребно извесно време за атмосферата да одговори на овие океански промени. Поради оваа причина, летото 2024 година ќе биде во средината на преодниот период од една фаза во друга, создавајќи некои невообичаени аномалии во процесот.

  За да разјасни што претстои, SWE ги прегледа податоците од неколку години кои имаа сличен премин од зимски Ел Нињо во летна Ла Ниња.

  Температурната аномалија за оваа шема на транзиција покажува наднормални температури низ поголемиот дел од централниот и источниот дел на Соединетите држави и јужна Канада. Но, ние всушност можеме да видиме тренд на пониски од нормалните температури во Европа.

  Долгорочна прогноза за летото
  SWE се однесуваше на периодот на метеолошко лето (јуни-јули-август). Моделите за прогноза укажуваат на поголема тенденција за топлотни бранови над јужниот дел на САД сè до северните делови и горниот дел на среден запад. Друга таква област е над јужните делови на Европа.

  Гледајќи повнимателно на шемата за површинска температура над Европа, гледаме дека времето е потопло од вообичаеното во поголемиот дел од континентот. Најсилни аномалии и тенденции на топлотни бранови има во централните и јужните делови на континентот.

  Тешко време во Европа (SWE)
  Долготрајната топлина би можела да го зафати јужниот дел на САД, со топлотни бранови кои се шират низ рамнините на север и во горниот среден запад. И Канада ќе биде потопла низ поголемиот дел од земјата.

  Во однос на врнежите, претежно посуви услови се очекуваат во континентална Европа, а повеќе врнежи се предвидуваат во северните региони, повторно поради понискиот притисок и повеќе нестабилно време со западните ветрови.

  Според друг модел, оној на Метеоролошката канцеларија на Обединетото Кралство (УКМО), главната тенденција на топлотниот бран се гледа повеќе кон истокот и северот на Европа. Западните делови сè уште се под топли аномалии, но моделот на притисок ги одржува аномалиите пониски.

  Прогнозата за врнежи покажува нормални до посуви услови во крајните западни и јужни делови на Европа. Повеќе врнежи се предвидуваат на крајниот север. Централните делови се прикажани со малку зголемен потенцијал за врнежи.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img