More

  Ново истражување: Вакцините би можеле да помогнат во борбата против отпорноста на антибиотици

  spot_img

  Користејќи нов пристап за развој на вакцини, истражувачите можеби нашле потенцијално решение за проблемот со бактериите отпорни на антибиотици.

  Нивната експериментална вакцина им даде на глувците имунитет на високо ниво против смртоносните нивоа на Staphylococcus aureus и неговата форма на „супербактерија“, S. aureus отпорна на метицилин или MRSA, објавија истражувачите во Nature Communications.

  Прекумерната употреба на антибиотици доведе до развој на супербактерии отпорни на најчесто достапните третмани. Затоа, многу се потребни нови антибиотици или други решенија, велат здравствените експерти.

  За да развијат вакцина, истражувачите мора да идентификуваат молекула што телото ќе ја означи како туѓа. Овие молекули, или антигени, го стимулираат имунолошкиот систем да произведува антитела за борба против идните инфекции.

  Додека повеќето вакцини се потпираат на протеински антигени, новата вакцина користи јаглехидрат наречен полисахарид поли-бета-(1-6)-N-ацетилглукозамин или PNAG, кој е присутен на клеточниот ѕид на многу бактерии.

  Научниците успеаја да идентификуваат 32 PNAG јаглени хидрати, и сите тие се состојат од пет шеќери, но со различни модели на одредени молекуларни компоненти, кои се или прикачени на друга мала молекула наречена ацетил група или воопшто не се поврзани.

  Тимот откри две верзии на PNAG кои покажаа особено ветување и ги поврзаа со вирус кој инфицира бактерии.

  Заедно со вирусот, двете комбинации на PNAG им обезбедија на глувците „речиси целосна заштита“ од инфекции со S. aureus и MRSA, со минимално влијание врз здравите организми кои живеат во цревата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img