More

  Илјадници царски пингвини умреа поради се побрзото топење на мразот

  spot_img

  Илјадници бебиња пингвини починаа минатата година на Антарктикот поради се побрзото топење на мразот.

  Рекордно ниското ниво на антарктичкиот морски мраз на крајот на 2023 година доведе до неможност за репродукција во една петтина од колониите на царските пингвини на континентот, според Британското Антарктичко истражување (БАС).

  Студијата беше објавена во списанието Antarctic Science во четвртокот, Светскиот ден на пингвините. Истражувањето користело сателитски податоци за да го открие степенот на влијанието на раното распаѓање на морскиот мраз врз циклусот на размножување пингвини.

  Ако морскиот мраз на кој се размножува колонијата за размножување се распадне пред младенчињата да пораснат водоотпорни пердуви, тие имаат мали шанси да преживеат.

  Пилињата кои влегуваат во водата пред да им пораснат пердувите имаат висока, па дури и вкупна стапка на смртност во колонијата. Дури и да останат на парче лебдечки мраз што се откинало, нивните шанси се мали бидејќи родителите тешко наоѓаат храна за своето потомство.

  Четиринаесет од 66-те колонии беа погодени во 2023 година, во споредба со 19 претходната година, според анализата презентирана во списанието Antarctic Science. Неуспесите во размножувањето се директен резултат на невиденото губење на морскиот мраз во регионот во последниве години поради климатските промени.

  Исклучително ниска летна ледена покривка е забележана во 2022 и 2023 година.

  Се проценува дека моментално има неколку стотици илјади царски пингвини оставени во дивината. Според предвидувањата, овој харизматичен вид би можел практично да исчезне до крајот на векот доколку емисиите на стакленички гасови продолжат да растат со сегашната стапка.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img