More

  Новата студија вели дека 99 отсто од автомобилите содржат канцерогени делови, еве каде се тие

  spot_img

  Анализирани се 155 автомобили во Соединетите Американски Држави, а 99 отсто имале TCIPP хемикалии за отпорни на пламен на нивните седишта.

  Според една нова студија објавена во Environmental Science and Technology, огромен број на седишта за автомобили содржат хемикалија TCIPP што предизвикува рак.

  Истражувачите, во соработка со Универзитетот Дјук и Универзитетот во Торонто, испитувале вкупно 155 возила (произведени помеѓу 2015 и 2022 година) од различни земји. Од нив, 101 од овие автомобили беа евалуирани во зима, а 54 беа тестирани во лето за да се земе предвид температурната разлика. Тимот разгледуваше хибридни, електрични и бензински и дизел возила.

  На повисоки температури, концентрацијата на оваа опасна хемикалија била два до пет пати поголема. Повеќе хемикалии се ослободуваат од седиштето кога е потопло. Ова е прилично загрижувачки бидејќи Националниот извештај за токсикологија на Соединетите Држави од 2023 година откри докази за „канцерогена активност кај машки и женски стаорци и глувци“ изложени на хемикалијата.

  Други забавувачи на пламен откриени во автомобилите се познати канцерогени, ендокрини пореметувачи и/или невротоксини и се упорни и биоакумулираат кај луѓето.

  Дали треба да бидете загрижени?
  Да и не. Студијата вели дека трагите од TCIPP биле измерени на нивоа помеѓу 0,2 и 11.600 ng/g (нанограми), што е многу мала количина. Сепак, сосема е изненадувачки да се знае дека оваа хемикалија се наоѓа во толку многу возила.

  Студијата, исто така, забележува дека многу од тестираните возила содржеле траги од две хемикалии кои го забавуваат пламенот, TDCIPP и TCEP. Соединението најмногу се наоѓа во пената на седиштата, а не во компонентите или тапацирот.

  Водачот на истражувањето Ребека Хоен, која исто така е токсиколог на Универзитетот Дјук, верува дека ова е проблем на јавното здравје. „Тоа е особено загрижувачко за возачите кои имаат подолг пат на работа, како и за децата кои вдишуваат повеќе од возрасните“, рече Хоен.

  Истражувачите препорачуваат возачите да ги отворат прозорците за да ги намалат внатрешните температури и да го подобрат протокот на воздух. Користењето на клима уред е исто така корисно, но поставката за кружење на воздухот треба да се избегнува, барем додека температурата во автомобилот не се врати во нормала.

  Хемиските соединенија познати како „забавувачи на пламен“ можат накратко да го одложат палењето на малите пожари, а кога ќе изгорат, резултираат со дополнителен чад и отровни гасови што може да го направат пожарот поопасен. Таквите пожари произведуваат и токсични хемикалии наречени диоксини и фурани за кои се верува дека придонесуваат за појава на рак кај пожарникарите.

  Штетните забавувачи на пламен се додаваат во внатрешноста на возилата за да се задоволат стандардот FMVSS 302 на американската Национална администрација за безбедност на сообраќајот на автопатиштата (NHTSA).

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img