More

  Нова студија: Кофеинот во крвта може да влијае на телесните масти и ризикот од дијабетес

  spot_img

  Нивото на кофеин во крвта може да влијае на количината на телесните масти во вашето тело, што пак може да го одреди ризикот од развој на дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни болести.Ова се наодите од новото истражување кое со користење на генетски маркери утврди врска помеѓу нивото на кофеин, индексот на телесна маса (БМИ) и ризикот од дијабетес тип 2.

  Истражувачки тим од Институтот Каролинска во Шведска, Универзитетот во Бристол и Империал колеџ во Лондон велат дека пијалоците без калории кои содржат кофеин може да се истражат како потенцијално средство за намалување на нивото на телесните масти.

  -„Генетски предвидените повисоки концентрации на кофеин во плазмата се поврзани со понизок БМИ и вкупна маса на телесните масти“, пишуваат истражувачите во нивниот објавен труд.

  Тие додаваат дека генетски предвидените повисоки концентрации на кофеин во плазмата се поврзани со помал ризик од дијабетес тип 2. Приближно половина од ефектот на кофеинот врз ризикот од дијабетес тип 2 се проценува дека е посредуван од намалување на БМИ.

  Студијата опфатила податоци од нешто помалку од 10.000 луѓе собрани од постојните генетски бази на податоци, фокусирајќи се на варијации во или во близина на одредени гени за кои е познато дека се поврзани со стапката на разградување на кофеинот.

  Општо земено, оние со варијации кои влијаат на гените – имено CIP1A2 и генот што го регулира, наречен AHR – имаат тенденција да го разградуваат кофеинот побавно, дозволувајќи му да остане во крвта подолго. Сепак, тие, исто така, генерално пијат помалку кофеин.

  Пристапот наречен Менделова рандомизација беше користен за да се одредат веројатните причинско-последични врски помеѓу присуството на варијации, болести како што се дијабетес, телесна маса и фактори на начин на живот.

  Иако постоеше значајна поврзаност помеѓу нивото на кофеин, БМИ и ризикот од дијабетес тип 2, не се појави поврзаност помеѓу нивото на кофеин во крвта и кардиоваскуларните заболувања, вклучувајќи атријална фибрилација, срцева слабост и мозочен удар.

  Претходните студии го поврзуваа умереното и релативното зголемување на потрошувачката на кофеин со подобро здравје на срцето и понизок индекс на телесна маса, а новото истражување додава повеќе детали за она што веќе го знаеме за ефектите на кафето врз телото.

  Исто така, важно е да се запамети дека не сите ефекти на кофеинот врз телото се позитивни, што значи дека мора да се земат предвид придобивките од неговото консумирање. Најновата студија е важен чекор во проценката на идеалната количина на кофеин.

  „Малите, краткорочни испитувања покажаа дека внесот на кофеин води до намалување на тежината и масното ткиво, но долгорочните ефекти од внесот на кофеин се непознати“, пишуваат истражувачите.

  Тимот верува дека врската прикажана овде може да се должи на начинот на кој кофеинот ја зголемува термогенезата (производството на топлина) и оксидацијата на мастите (претворањето на маснотиите во енергија) во телото, кои играат важна улога во целокупниот метаболизам.

  Сепак, ќе бидат потребни повеќе истражувања за да се потврди причината и последицата. Иако оваа студија опфати голем примерок, Менделовата рандомизација не е непогрешлива и сè уште е можно да се играат други фактори кои не беа земени предвид во оваа студија.

  „Со оглед на обемниот внес на кофеин ширум светот, дури и неговите мали метаболички ефекти може да имаат важни здравствени импликации“, пишуваат истражувачите.

  Истражувањето е објавено во списанието BMJ Medicine.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img