More

  Нов топлотен бран го зафати Балканот во понеделникот, три недели откако претходниот бран предизвика прекин на електричната мрежа во неколку земји во регионот

  spot_img

  Нов топлотен бран го зафати Балканот во понеделникот, три недели откако претходниот бран предизвика прекин на електричната мрежа во неколку земји во регионот.

  Во Албанија, каде температурите надминуваат 40 степени Целзиусови, владата утринава предупреди дека „намерно или случајно предизвикување пожар“ се казнува со 15 години затвор.

  Во Србија хидрометеоролошкиот институт РХМЗ денеска предупреди на силен топлотен бран, прогнозирајќи дека ќе трае цела недела со температури до 40 степени и тропски ноќи во градските средини. Институтот прогласи портокалова тревога за поголем дел од земјата.

  Во Косово горештините се придружени со ветер со песок и на граѓаните им се препорачува да не излегуваат на сонце. Властите предупредија на висок УВ-индекс, апелирајќи до возачите да бидат внимателни.

  За време на претходниот топлотен бран, на 21 јуни, електричната мрежа се расипа во Црна Гора, Босна и Херцеговина, Хрватска и Албанија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img