More

  „Невидливото“ решение за недостигот на вода за пиење лежи пред нашите нозе

  - Advertisement -

  Недостигот на вода, кој веќе погодува милијарди луѓе ширум светот, ќе се влоши во наредните децении, поврзан со сушата, загадувањето, зголемувањето на нивото на морето и лошото управување, но „невидливото“ решение може да лежи под земја.

  Потрошувачката на вода ќе расте за еден процент секоја година во следните три децении, а извештајот на Обединетите нации објавен во понеделник предвидува дека важноста на подземните води ќе расте во време кога климатските промени и човечката употреба на природни ресурси ги намалуваат резервите на површинска вода како езерата. .

  Подземните води, кои сочинуваат 99 отсто од светските резерви на вода за пиење, денес се потценети и малку се знае за тоа, тие се лошо управувани, па дури и злоупотребени, се вели во извештајот на ОН од 2022 година.

  Дури 3,6 милијарди луѓе немале задоволителен пристап до вода најмалку еден месец во 2018 година, а истражувачите очекуваат тој број да порасне на 5 милијарди до 2050 година.

  „Што ако решението за проблемите со водата во светот е веднаш под нашите нозе?“, рече Ричард Конор, главен уредник на извештајот објавен од УНЕСКО.

  Доколку целата таа подземна вода би можела да се искористи на одржлив начин, тоа би била огромна можност, рече Конор.

  Како што расте светската популација, а исто така и притисокот врз снабдувањето со вода, еве ги причините зошто треба да посветиме поголемо внимание на огромниот потенцијал на подземните води и да преземеме чекори за да овозможиме правилно управување со нив.

  Зошто се важни подземните води и која е користа од нив? Само еден процент од водата на земјата е вода за пиење, која најмногу ја има во глечерите, а остатокот е солена вода во океаните.

  Дури 99 отсто од водата за пиење е под земја, каде нејзиниот квалитет е главно добар. Затоа може да се користи безбедно, евтино и без потреба од посебна обработка.

  Водата складирана над земја, како и во вештачките езера, е ограничен ресурс, често скап и ранлив на загадување и ефектите од климатските промени, како што се сушите, а начинот на експлоатација на оваа вода може да има еколошки и социјални последици.

  За споредба, 10-20 проценти од подземните води природно се обновуваат и се наоѓаат на плитки длабочини, што ги прави лесно достапни.

  Остатокот се однесува на „фосилна вода“ која била под земја илјадници, па дури и милиони години. Не се обновува, но е достапен во огромни количини.

  Системите за подземна вода се важни за областите богати со флора и фауна, како што се шумите, но и за земјоделството, каде што подземните води сочинуваат четвртина од вкупното искористување на водата, се вели во извештајот на ОН.

  Подземните води сочинуваат околу половина од светската вода и се најевтиниот извор на вода за пиење за руралните жители, од кои повеќето немаат пристап до јавни или приватни системи за водоснабдување.

  Како се злоупотребуваат залихите на подземните води и кои се последиците?
  Прекумерната експлоатација може да има сериозни последици, вклучувајќи лизгање на земјиштето и конфликти поврзани со недостиг на залихи.

  Во главниот град на Индонезија, Џакарта, брзата урбанизација доведе до тоа многу граѓани да се потпрат на бунари кои ги испуштаат подземните водоносни слоеви, што предизвикува огромниот град да паѓа од 5 до 10 сантиметри секоја година.

  Подземните води можат да бидат загадени со несоодветна санитација и теренски тоалети, но и со индустриско загадување, рударски и земјоделски хемикалии.

  Конор, уредник на извештајот на ОН, истакна дека подземните води се помалку ранливи на загадување отколку залихите над земја.

  Но, штом ќе се појави загадување, водата е тешко да се заштеди, рече Конор, повикувајќи на акција насочена кон заштита на подземните води преку зајакнување на еколошките, регулаторните и службите за спроведување.

  Кои се предизвиците за користење на повеќе подземни води и како може да се надминат?
  Областа како субсахарска Африка има слабо развиено снабдување со вода и малку наводнување за земјоделството, што ја прави зависна од сè понестабилните врнежи и ранлива на суша, што може да предизвика глад, сиромаштија и масовна миграција.

  Субсахарска Африка, како и Блискиот Исток, содржи значителни резерви на подземни води кои во голема мера се неискористени и, доколку се користат на контролиран начин, може да придонесат за снабдувањето со вода таму.

  Владите мора да инвестираат во водоснабдување и институции, тие мора да обучуваат професионалци за да можат да пристапат до овие залихи на одржлив начин, се вели во извештајот на ОН.

  Развојот на изворите на подземните води, исто така, може да го поттикне економскиот развој со проширување на наводнувањето на земјоделското земјиште и подобрување на земјоделските приноси и разновидноста на културите.

  Надвор од Австралија, Европа и Соединетите Американски Држави, има малку податоци за подземните води, вклучително и колку вода е достапна на различни длабочини, што е тоа и кое е нивото на соленост.

  Но, компаниите за истражување на нафта, гас и минерали често собираат огромни количини на информации за подземјето, вклучувајќи ја и водата што ја содржи.

  Овие компании би можеле да се обврзат да ги споделат своите информации за подземните води со службите задолжени за нивно управување.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img