More

  Не само зимска депресија, се чини дека постои и летна депресија

  spot_img

  Дали топлината ве убива и психички? Дали сте понемирни или раздразливи во топлите денови? Вие не сте единствениот. Можеби патите од летна депресија.

  Иако зимата е сезоната која најмногу се поврзува со лошото расположение и депресијата, негативните промени во расположението може да предизвикаат и сончевите летни денови, според експертите.

  Ова е спротивно на општото верување дека летото носи радост и добро расположение, но тоа не е случај за подгрупата на луѓе кои ја доживуваат летната верзија на „сезонско афективно растројство“, Томас Вер, психијатар од Националниот институт за здравје на САД, објасни за списанието Scientific American.

  Од каде доаѓа терминот летна депресија?
  Терминот сезонско афективно растројство (Сезонско афективно растројство) беше измислен од Вер и неговиот колега од институтот во тоа време, психијатарот Норман Розентал, во раните 1980-ти, и се однесува на нарушувања во менталната состојба и благосостојбата предизвикани од годишните времиња. Името потекнува и од кратенката за феноменот SAD, што исто така е игра на зборови, бидејќи зборот sad на англиски значи (да се) тажен.

  Според нивното истражување, ЕЦД има летна и зимска верзија. Терминот зимска депресија е воспоставен, додека не постои единствен термин за летна депресија, некои автори го користат терминот летна депресија.

  Кратка прошетка на интернет покажува дека терминот е познат и на словенечки со кратенката САМ. Најчесто поимот се јавува како синоним за зимска депресија. Некои сајтови го преведуваат англискиот термин како сезонска депресија, а ние исто така ќе го користиме овој термин во остатокот од статијата. Не најдовме написи или публикации за летната верзија на сезонско афективно растројство на словенечки јазик, па за тоа ќе го користиме пократкиот летна депресија.

  Дали постои летна депресија?
  Кога Вер и Розентал ја објавија својата статија за летната депресија, добија неколку писма од луѓе кои тврдеа дека имаат летна депресија, но дека нивната состојба се подобрила во зима.

  Затоа, истражувачите презеле дополнителни истражувања во кои ги проучувале луѓето кои пријавиле и зимска и летна депресија. Откриле дека оние со зимска депресија биле „многу летаргични“ и се споредиле со животни кои хибернираат, вели Розентал, сега професор на Медицинскиот факултет на Универзитетот Џорџтаун. Меѓутоа, групата која пријавила летна депресија била пораздразлива и понемирна. Зимската група повеќе спиела, се прејадувала и обично добивала тежина, додека летната група пријавила несоница, намален апетит и повеќе губење на тежината.

  Распространетоста на летната депресија (во САД) може да се погоди само поради ограничените податоци, вели Розентал, но Вер верува дека таа е почеста во потопли, повлажни места и во региони со ограничен пристап до климатизација.

  Професијата не е едногласна за тоа дали постои летна депресија или дали треба да се прифати како медицински призната.

  Знаци на летна депресија: возбуда, агресивност, самоубиствени склоности
  Но, многу студии покажаа дека топлината може да влијае на нарушувањата на расположението и однесувањето, вели Ким Мајденбауер, доцент по психологија на Државниот универзитет во Вашингтон.

  Така, зголемувањето на агресијата и насилните злосторства е многу добро документирано во текот на топлите летни денови, вели Мајденбауер. Неодамнешните студии, исто така, покажаа дека посетите на психијатриската соба за итни случаи за депресија и други нарушувања на менталното здравје се највисоки во топли денови, бројот на луѓе со лошо расположение се зголемува со топлината, а бројот на самоубиства се зголемува со температурата. истражувач. Истражувачите дури се зафатија со проучување на социјалните мрежи, објавувајќи студија во 2018 година која анализирала дури 600 милиони објави на тогашната мрежа Твитер (сега X) и открила дека во деновите со високи температури, има зголемување на „влошувањето на бунарот -битие“ и употреба на „депресивен јазик“, односно изрази и стил на пишување кои укажуваат на депресија.

  Во меѓувреме, Розентал забележува дека луѓето кои имаат проблеми со менталното здравје во лето се повозбудени од оние кои ги доживуваат во зима. „Луѓето кои се депресивни, но немирни – со енергија за поштеда – може да имаат поголема веројатност да дејствуваат според самоубиствени желби или да завршат во болница“, објаснува тој.

  Што предизвикува летна депресија?
  Што се смета дека ги предизвикува двете сезонски депресии?

  Многу студии ја поврзуваат зимската депресија со пократки дневни часови и намалена изложеност на сончева светлина, а експертите често предлагаат изложување на вештачка сончева светлина како терапија. За летна депресија има само г

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img