More

  Не можете да замислите, оваа година симптомите на алергија се полоши од вообичаеното. Еве зошто

  spot_img

  Дали ви се чини дека оваа пролет врне повеќе од вообичаено? Вие не сте единствениот.

  Според американскиот Центар за контрола на болести (ЦДЦ), 30 отсто од светската популација страда од алергии на полен, кои предизвикуваат симптоми на поленска треска или алергиски ринитис. Ако чувствувате дека вашите алергии се влошиле во последно време, не ни замислувате: од 1990 година, истражувачите забележале зголемување на количината на полен во воздухот за 21 процент.

  Најдобриот живот разговараше со Шјам Џоши, д-р. MD, шеф на Одделот за алергија и имунологија и медицински директор на Клиниката за алергија и имунологија на Универзитетот за здравје и наука во Орегон, за да открие што се крие зад промената. Тој вели дека неколку клучни фактори предизвикуваат пораст на алергиите и забележува дека постојат начини за борба против симптомите.

  Еве зошто вашите алергии се полоши оваа година:

  Џоши вели дека главната причина за честите алергии се климатските промени. „Во текот на изминатите неколку децении, климатските промени доведоа до подолги сезони на опрашување и поголеми количини на полен. Ова главно се должи на намалениот број на денови со мраз секоја зима и зголемувањето на CO2 во воздухот, што доведува до посилен циклус на опрашување за растенијата“, вели тој за Best Life. Најголемо зголемување на полен е забележано во Тексас и во средниот запад на САД, додава Џенифер Буржоа, фармацевтски и медицински специјалист во SingleCare.

  Всушност, студија од 2022 година објавена во списанието Nature Communications покажа дека покрај промените предизвикани од емисиите на CO2, промените во температурата и врнежите можат да ги зголемат годишните емисии на полен за 16 до 40 проценти. Покрај тоа, промената на земјината покривка – што значи трансформација на природните живеалишта во урбани средини – исто така ја менува дистрибуцијата на емитери на полен, велат истражувачите.

  Џоши додава дека покрај промените во околината кои ги зголемуваат шансите за алергии, вашето тело може да стане и поподложно на алергии.

  „Иако основната причина не е целосно разбрана, се смета дека промените во исхраната и микробиомот може да придонесат“, вели тој. „Заедно, ова веројатно објаснува зошто многу луѓе од година во година имаат потешки симптоми на алергија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img