More

  Не е Австралија: Популарната туристичка дестинација е најопасната земја во светот за напади на ајкули

  spot_img

  Водечка туристичка дестинација ги имаше најнеиспровоцираните напади на ајкули во светот, а таа локација не е Австралија.

  Ајкулите имаат моќ да внесат страв во срцата дури и на најискусните сурфери и нуркачи. Од прикажувањето на филмот „Ајкула“ во 1975 година, многу туристи беа исплашени од нападот на најстрашниот предатор на океанот.

  И покрај нивната репутација, повеќето ајкули всушност не се опасни за луѓето и има малку докази кои сугерираат дека тие некогаш активно ловеле луѓе.

  Според научниците, ајкулите повеќе би сакале да јадат риба отколку луѓе. Националната служба за океани на САД наведува дека само десетина од 300-те видови ајкули нападнале човек.

  Сепак, тоа не ги спречува луѓето да се плашат од нив.

  Каде се забележани најмногу неиспровоцирани напади од ајкула?
  Оваа статија се заснова на податоци од Меѓународната датотека за напад на ајкула и неиспровоцираните напади се класифицирани како напади каде што немало човечка провокација како обид да се допре или да се нахрани ајкулата, пишува Express.co.uk.

  8. Јужна Африка
  Имаше два неиспровоцирани напади на ајкула во Јужна Африка во 2023 година, но за среќа ниту еден не беше фатален. Тигарот, бикот и големите бели ајкули се одговорни за повеќето напади во Јужна Африка.

  7. Мексико
  Мексико имаше еден неиспровоциран напад на ајкула во 2023 година и беше фатален. Иако нападите на ајкули се релативно ретки во популарната туристичка дестинација, големите бели ајкули се наоѓаат во водите на земјата.

  6. Бахамите
  Бахамите имаа еден неиспровоциран напад на ајкула во 2023 година и беше фатален. Иако нападите на ајкули се исклучително ретки на Бахамите, биковите ајкули се наоѓаат во водите на земјата.

  5. Египет
  Египет е една од водечките светски дестинации за нуркање, а тигарските ајкули се еден од видовите ајкули кои се наоѓаат во водите на оваа северноафриканска земја. Египет претрпе два неиспровоцирани напади на ајкула во 2023 година, од кои еден беше фатален.

  4. Бразил
  Три неиспровоцирани напади на ајкула беа регистрирани во Бразил во 2023 година, но за среќа ниту еден не беше фатален. Земјата има три од најопасните ајкули во нејзините води – тигар-ајкула, бик-ајкула и големата бела ајкула.

  3. Нова Каледонија
  На територијата на француската Пацифик, нападите на ајкули се зголемени во Нова Каледонија во последните години. Земјата имаше три неиспровоцирани напади на ајкула во 2023 година, од кои еден беше фатален. Нова Каледонија дури го забрани пливањето во главниот град минатата година по невиден број напади од ајкула.

  2. Австралија
  Можеби земјата најмногу поврзана со ајкули, Австралија имаше 15 неиспровоцирани напади на ајкули во 2023 година, од кои четири беа фатални. Се смета дека биковите ајкули, белите ајкули, океанските бели ајкули и големите бели ајкули се одговорни за најмногу напади во Австралија. Најсмртоносната година во нацијата за напади од ајкула беше 2020 година, кога беа убиени шест лица. Препорачливо е да се избегнува пливање или сурфање во самрак или зори кога ајкулите можат да ги видат луѓето, но луѓето не можат да ги видат. На неколку плажи во Австралија има мерки против ајкули.

  1. САД
  САД имаа најголем број напади од ајкула во 2023 година. Имаше 36 неиспровоцирани напади, од кои два беа фатални. Флорида е најтешко погодената држава со 44 отсто од вкупниот број напади во земјата. Претходно овој месец, тројца капачи беа нападнати од ајкули на Флорида во два одвоени напади. Повеќето напади на ајкули во Флорида се од бик ајкули или ајкули со врвови, а повеќето напади се случуваат во близина на песочни прачки каде што ајкулите сакаат да се хранат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img