More

  Навлаки и филери: Кога треба да се прават, колку често и кои се последиците?

  spot_img

  Кога е потребно мелење на забите и поставување навлаки? Какви прекривки треба да користиме во борба? Колку се опасни ваквите процедури или корекции на лицето направени со хијалуронска киселина, филери и ботокс? Зошто пациентите имаат нереални барања и зошто по некои процедури изгледаат како „чудовишта“? На овие прашања за N1 одговори др. Мухамед Тафи стоматолог и максилофацијален лекар.

  Сведокот на манекенка од Велика Британија која потроши 3.500 евра на нови заби во Турција, но потоа доживеа сериозна инфекција, предизвика бројни реакции, но беше и една од најчитаните на нашиот портал во последните денови.

  Од кои причини најчесто се прават корици?

  Од функционални, луѓето во нашите краишта имаат проблем со јадење. Која е највалидна причина. Некои интервенции може да потраат и до еден месец. Овде е малку подобро организирано отколку во Турција. Кога имаш пациент кој доаѓа од дијаспората, тие остануваат три до пет недели. Кога ќе го направи тоа што треба да го направи, имаме две недели да го следиме развојот и текот на она што го направивме, додека тоа не може да се направи во Турција. Имаат ограничено време. Доаѓаат првиот ден, патуваат назад седмиот ден и тоа не е доволно време да се види како пациентот и неговото тело ќе реагираат на тоа што му се прави.

  Ретко доаѓа да чкрта здрави заби. Оние кои доаѓаат да чкртаат здрави заби, мора прво да посетат психијатар, исто како тој што го прави тоа по желба на клиентот. Мислам дека нема ниту еден колега во моето опкружување што би чкртал здрави заби заради економска добивка или каприц.

  Како се ставаат навлаките?

  Не е потребно мелење, има повеќе метод. На забите кои се веќе оштетени најчесто се поставуваат капаци – пломби кои треба да се вежбаат и сл.

  Што е со оние кои доаѓаат по естетика?

  Со протезите не само што добивате естетски ефект, туку и функционални заби. Имате луѓе кои веќе не можат нормално да сведочат и тие го решаваат овој проблем. И естетиката и здравјето може да се постигнат во едно.

  Кои се компликациите?

  Дека никаков став нема да постои во книгите. Најчести компликации се преосетливите заби. Процесите се работи кои се случуваат најмалку една година по инсталирањето на таквите работи. Тешко е да се добие процес од самата обвивка бидејќи се развива со месеци или години. Можеби имал процес на апсење и дека некој требало да му каже на радио. Во 20 проценти од случаите нешто менуваме. Луѓето понекогаш сакаат жолти заби или искривени заби итн.

  Дали луѓето претеруваат?

  Зависи што правиш. Навлаките од цирконија изгледаат многу добро и природно. Правете го она што го имате во вашиот буџет и она што го имате на ум. Не можете никого да натерате што да облече.

  Како забите се поврзани со телото?

  Не гуглајте на форумите. Забите се единствениот дел од телото кој е незаштитен, но има директен контакт со крвотокот. Отворен заб – имате отворена врата така што секоја инфекција во устата може да влезе во крвотокот. Имате голем број на дијагнози кои се развиваат безболно, па затоа е важно редовно да посетувате стоматолог. Пломбите се менуваат, при што сивите пломби имаат најдолг работен век од пет до осум години. Имам пациенти кои велат дека нивното полнење е старо 20-30 години, тоа не е ништо за фалење.

  „Сака да изгледа 20 години помладо“
  Ботокс, филери, хијалуронани?

  Пациентите се нереални и станува зависност. Одбивам многу од нив или им велам да дојдат следната година. Филерите се најмалиот проблем.

  Со какви барања доаѓаат тие?

  Од Сакам да бидам 20 години помлад и повеќе. Обично тоа се проблеми на некое незрело стареење. Имам многу пациенти кои сакаат зрело да стареат. Не можете да направите дама која има 55 или 60 години да изгледа како да има 25 години – тоа ќе биде чудовиште, или можете да направите да изгледа добро.

  Последици од опасните барања?

  Во најлош случај, на лицето може да се појави мускулна некроза – распаѓање на ткивото. Ова бара големи интервенции за да се спаси она што може да се спаси. Треба само да ги следите протоколите и да ги слушате експертите.

  Зошто се одлучуваат на вакви интервенции со нереални барања?

  Живееме лажни животи преку интернет. Имаме лажна среќа, лажни фотографии, фотошопови и не изгледате така во реалниот живот. Незрелата комерцијализација на се’ не води кон такви работи. Секогаш сум за здраво стареење бидејќи сепак можете да изгледате добро.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img