More

  Научниците веруваат дека следната варијанта на ковид-19 може да потекнува од стаорци

  spot_img

  Дали следната варијанта на коронавирусот ќе се шири благодарение на стаорците? Ова го прашува „New York Post“, а тие се повикуваат на студија објавена во научното списание „Nature Communications“, каде што научниците го анализирале потеклото на невообичаените фрагменти од вирусот пронајдени минатата година во подземјето на Њујорк.

  Тие заклучија дека енигматичните лози пронајдени во влажното подземје на Њујорк се различни од сите познати варијанти на коронавирусот и дека мутациите забележани во мистериозните варијанти се слични на оние што дозволуваат варијацијата на омикрон делумно да го избегне имунитетот стекнат со вакцинација, пишува „New York Post“,

  Нова комбинација на мутации

  Додека некои истражувачи веруваат дека оваа мутација може да се припише и на човечки соеви на вирусот кои сè уште не се секвенционирани, други веруваат дека тоа е нова варијанта која ја шират стаорците. Весникот пишува дека само меѓу 2,6 и 12,9 отсто од случаите во Њујорк се секвенционирани, така што сосема е можно ретки варијанти на вирусот да се прикрадат „под радарот“. Помеѓу различните опции, се смета дека ова може да е лоза на верзии на вирусот кои ги инфицираат цревата и не се наоѓаат често во носот или грлото од каде се земаат брисовите со ПЦР тестовите и се прави секвенционирање.

  – Една од промените на аминокиселините што ги гледаме во вирусот никогаш не била забележана кај пациенти. Но, тоа е забележано во вирус кај глодари, што ни дава порака – коментира Кербед Марк Ц. Џонсон, виролог од Универзитетот во Мисури и коавтор на студијата.

  Џон Денехи, виролог во Центарот за постдипломски студии на Универзитетот во Њујорк, кој го водеше истражувањето, забележува дека фактот дека омикронската варијанта исто така потекнува од непознато место и дели голем дел од нејзината мутација со непозната мутација пронајдена во канализацијата во Њујорк.

  – Ова предизвикува одредена загриженост дека би можела да се создаде нова комбинација на мутации што би го направила вирусот многу пренослив – рече Денехи.

  Она што исто така ги загрижува научниците е тоа што не знаат од каде доаѓаат новите вирусни варијанти. Овие соеви се откриени само во одредени делови од градот и се чини дека не се шират меѓу населбите. Тие би можеле да потекнуваат од заразени луѓе кои долго време се борат со вирусот кој мутира во нив поради хронични болести, а друга можност е дека носителот на овие енигматични лози воопшто не е човек. Имено, мутациите забележани во кластери се забележани во областа на геномот поврзана со вирусот, кој станува се повешт во инфицирање на глодари. Познато е дека стаорците не можат лесно да се заразат со оригиналниот коронавирус од Вухан, но можат со мутации како алфа, бета, гама …

  Според некои научници, њујоршките стаорци се можен клуч за решавање на оваа загатка, бидејќи ги има многу, тие живеат во канализацијата и не талкаат далеку.

  Улогата на стаорците

  Процесот на тоа како њујоршките стаорци можеби помогнале да се создадат нови мутации на вирусот е ужасен.

  – Веројатно пијат канализациска вода и јадат измет од отпадните води кои содржат вирусен материјал. Никогаш не сме откриле жив вирус во отпадните води, но со оглед на количината на отпадна вода и бројот на стаорци, сосема е можно тие да се заразиле на овој начин – рече Денехи.

  И процесот со кој авторите на студијата тестирале за да најдат знаци на вирус кај урбаните стаорци е исто така прилично валкан.

  – Мојот ученик Џон талкаше по темните улички навечер и ми собираше измет од стаорци, ги ставаше во вреќи, ми ги етикетираше и ми ги испраќаше – изјави Џонсон за „New York Post“, додавајќи дека неговите студенти морале добро да си го затнат носот додека ваделе РНК од смрдливиот измет на стаорците.

  Истражувачите провериле 5.000 други примероци на отпадни води од целиот свет и во само седум примероци пронашле лоза, сите од државата Њујорк.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img