More

  НАТО ги оцени вооружените сили: 118 војници го осветлија лицето на Босна и Херцеговина

  - Advertisement -

  „Официјално ги известувам граѓаните на Босна и Херцеговина дека борбената група на лесни пешадиски баталјони синоќа го завршила својот увид и дека е оценета одлична. Покрај оваа единица, преоценети се и два вода – воената полиција и за уништување на НУС“, изјави Сифет Поџиќ, министер за одбрана на Босна и Херцеговина.

  Има четири оценки – одлични, многу добри, добри и неуспешни – и се оценуваат пет области – подготовка, операции, поддршка, комуникациски и информациски системи и администрација.

  „Официјално можам да ви кажам дека борбената група на баталјонот беше оценета одлична во три и многу добра во две. Конечната оценка е одлична. Водот на воената полиција беше оценет многу добар само во една област, остатокот беше одличен, а водот за НУХ беше оценет како одличен во сите области. Се покажа дека човекот е клучниот фактор“, рече Поџиќ.

  Низ овие области, нашите војници поминаа над 2.100 задачи пред оценувачите на НАТО алијансата и партнерските земји. Беа оценети 118 припадници на вооружените сили на БиХ.

  За потсетување, на полигонот Мањача кај Бањалука беше одржана воена вежба за оценување на борбената група лесна пешадија, по што припадниците на вооружените сили на Босна и Херцеговина покажаа дека се целосно подготвени за учество во воени мисии во светот според стандардите на НАТО.

  Вежбата започна во понеделник, а како што беше најавено, во петте дена од нејзиното времетраење ќе се врши проценка (НЕЛ-2) според НАТО Концептот за оперативни способности (OCC E&F) со цел да се провери постигнатото ниво на обука на членовите на BGLP, како и подготвеност и способност да работат во мултинационална средина според стандардите на НАТО.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img