More

  НАСА: Русија собра украинско жито во вредност од милијарда долари

  spot_img

  Оваа година Русија собра жито во вредност од приближно една милијарда долари на украинските полиња, објави американската вселенска агенција НАСА.Околу 5,8 милиони тони пченица се собрани на полиња во подрачја „не под украинска контрола“, објави НАСА Harvest, програма на Агенцијата за безбедност на храна и земјоделство, а пренесе германската агенција dpa.

  NASA Harvest, во соработка со неколку партнерски институции, користеше сателитски податоци и моделирање за истражување.

  Вкупно, годинава на украинска територија се собрани 26,6 милиони тони пченица, што е значително повеќе од минатогодишните предвидувања, проценуваат научниците вклучени во истражувачкиот проект.

  Иако ова е намалено од минатогодишната рекордна жетва од 33 милиони тони, износот е сè уште блиску до петгодишниот просек од 27,9 милиони тони.

  Украина немаше пристап до 22 отсто од житото во источниот дел на земјата поради тековната руска инвазија.

  Според НАСА, вкупно 88 отсто од минатогодишните зимски култури биле собрани во области кои не се под контрола на Украина. Неожнеаното жито најчесто се наоѓа на полињата во близина на линијата на фронтот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img