More

  НАСА објави повеќе фотографии направени со телескопот Џејмс Веб

  - Advertisement -

  Американската вселенска агенција НАСА објави четири фотографии направени од вселенскиот телескоп Џејмс Веб. Телескопот, кој на научниците им носи нови сознанија за потеклото на универзумот, е заеднички проект на американските, европските и канадските вселенски агенции. Сликите направени од телескопот во вселената се многу појасни од оние направени од неговиот претходник, телескопот Хабл.

  Американската вселенска агенција НАСА продолжува да објавува фотографии направени од вселенскиот телескоп Џејмс Веб. Првата фотографија во боја направена од Веб вчера и ја претстави на јавноста американскиот претседател Џо Бајден. Денеска објавија уште четири фотографии. Фотографиите се, исто како и првата вчера, во боја.

  Првата слика, која денеска ја откри НАСА, е всушност спектар на податоци за егзопланетата Wasp 96b, која е нешто слична на Јупитер. Податоците откриваат повеќе за неговиот состав – тој е направен од гас – колку брзо се движи, која е неговата температура. Оса 96б е откриена во 2014 година, според Си-Ен-Ен.

  На втората фотографија е прикажана маглината Јужен прстен (NGC 3132), која има дијаметар од речиси половина светлосна година и се наоѓа на приближно 2.000 светлосни години од Земјата. Маглините, како оние на фотографијата, се создаваат кога ѕвездите умираат.

  Од третата фотографија, пак, јасно е дека интеракцијата на галаксиите е бавна и колку лесно интеракциите ја обликуваат галактичката еволуција, пишува CNN – од петте галаксии на фотографијата, четири се во процес на „космички танц на повторени блиски средби“. . Фотографијата го прикажува квинтетот на Стефан, галактичка група која првпат била откриена во 1787 година и е оддалечена од Земјата 290 милиони светлосни години. Се наоѓа во соѕвездието Пегаз.

  На четвртата и последна фотографија, која беше откриена денеска, е маглината Гредељ (Карина), која се наоѓа на оддалеченост од 7.600 светлосни години. Таму, во огромни облаци од гас и прашина, се родиле други ѕвезди кои се многу поголеми од Сонцето.

  Џон Метер, американски астрофизичар и нобеловец, кој работи на проектот за телескопот Џејмс Веб од летото 1995 година, непосредно пред објавувањето на фотографиите изјави дека е „возбуден и олеснет“, бидејќи со толку голем проект сте никогаш не знаеш што ќе тргне наопаку. „И успеа! Ние сме толку горди“, додаде тој, нагласувајќи дека биле иновативни кога ја развивале технологијата на која се базира телескопот.

  Фотографиите направени од Џејмс Веб ги направил и неговиот претходник Хабл. А кај Веб, посочуваат познавачите, многу подетално.

  „Тоа е историски ден“
  Фотографијата која беше претставена вчера, инаку е најдлабоката слика на универзумот досега. Телескопот ја сними и најстарата снимена светлина, стара 13 милијарди години. „Ова е историски ден за науката и технологијата, за астрономијата и истражувањето на вселената“, рече Бајден на презентацијата на снимката направена од наследникот на телескопот Хабл.
  Научниот проект вреден приближно девет милијарди евра, кој беше испратен во вселената со европската ракета Аријан на 25 декември минатата година, е опремен со инфрацрвени инструменти со висока резолуција кои ќе можат лесно да погледнат наназад на 13,5 милијардитиот лет, за кој се претпоставува да започне по големиот експеримент.формирање галаксии.

  Во јануари оваа година, научниците на НАСА објавија дека телескопот конечно го развил и го поставил својот сензор, кој му е потребен за откривање на инфрацрвени сигнали од далечната вселена. Само неколку дена подоцна, тој успешно го постави своето главно огледало, со што ја заврши последната фаза од инсталирањето на главните компоненти и телескопот беше подготвен за научна употреба.

  Покрај проучувањето на потеклото на универзумот, Џејмс Веб ќе открива и истражува и егзопланети – планети надвор од Сончевиот систем – додека ги проучува условите во атмосферата и можните траги на живот. Со своите инструменти ќе се обиде да открие елементи, како водород, јаглерод диоксид и метан, кои лесно би можеле да укажат на постоење на живот.

  Планирани се и попрецизни набљудувања во нашиот Сончев систем, вклучувајќи ги Марс и Европа, и ледените месечини на Јупитер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img