More

  Најосамениот светилник на светот: го изградиле планинари (ВИДЕО)

  spot_img

  До светилникот на чери висок 30 метри може да се пристапи само со хеликоптер. Го изградиле планинари, а посетата на светилникот се уште е вистинска авантура.

  Светилникот Þrídrangaviti (лат.: „Thridrangaviti“) често се опишува како најизолираниот или најизолираниот светилник во светот. Стои на карпеста кула висока над 30 метри, всушност чери, на околу седум километри од југозападниот брег на Исланд.

  Изграден е во 1939 година на највисокиот од трите чери (Þrídrangar значи „три карпести столбови“) во архипелагот Вестманеј и сè уште се користи денес. Самиот шер инаку се нарекува Stóridrangur, а другите две се Þúfudrangur и Klofadrangur.

  Светилникот е изграден со помош на искусни алпинисти, бидејќи во тоа време немало хеликоптери. Нивната задача беше и напорна и опасна, бидејќи последните неколку метри под врвот, опремата за искачување повеќе не беше доволна за искачување, а немаше држачи.

  Затоа планинарите создадоа „човечка скала“ – еден планинар клекна на тесен полицата, друг му стапна на рамениците, а третиот ги искачи и двете, стигнувајќи до врвот, каде што можеше да постави јажиња за качување и подигање товар, се вели на веб-страницата Водич за Островот. На врвот на Сторидрангур изградиле еднокатна зграда со светилка на покривот. Светлината е видлива од далечина од 16,7 километри (9 наутички милји).

  Денес светилникот се одржува со помош на хеликоптери, а на него подоцна е изградена и хелиодром. И покрај тоа, посетата на светилникот е сè уште доста потфат. Еден погрешен чекор и доверливите истражувачи можат да се најдат во море со китови убијци, кои понекогаш демнат во брановите на Атлантикот длабоко под светилникот, според веб-страницата Atlas Obscura.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img