More

  Најизолираната куќа на светот: Изградена пред 100 години, на надморска височина од 2.760 метри

  spot_img

  Во моменти кога стресот и секојдневните обврски притискаат, многумина мислат дека би било убаво да се преселите на мирно место, далеку од бучава, луѓе и асфалт.

  Многумина всушност го прават тоа: куќите во шумите и планините не се невообичаени и се совршени за затскриен живот. Меѓутоа, едната куќа е позатскриена од другите. Buffa di Perrero се смета за најизолирана куќа во светот. Се наоѓа на надморска височина од 2.760 метри, издлабена во карпа, а единствен излез од неа е стрмната и опасна карпа.

  Карпеста куќа изградена во Првата светска војна
  Необичната куќа се наоѓа во Италија, на планината Кристало, над познатата скијачка дестинација Кортина д’Ампецо. Изграден е пред повеќе од сто години, за време на Првата светска војна, а го добил името по алпскиот полковник Карло Буфа ди Переро, кој загинал во таа војна. Има ѕидови од тули, наведнат покрив, четири прозорци, маса и столови. Што се однесува до опремата, со децении беше мистерија како градежните материјали и опремата се носени на тогашниот тежок терен.

  Се верува дека ја изградиле италијански војници, за да имаат засолниште за време на битките против Австро-Унгарија на тешкиот планински терен. Buffa di Perrero се користел за одмор, но и за чување работи. Се верува дека единствениот можен пристап во времето на изградбата бил преку скала од јаже или опасна патека покрај карпите. Денеска во карпата има обезбеден клин пат, преку ферата, кој е означен како „многу тежок“, а овој современ обезбеден пат секако не постоел во времето на изградбата.

  Куќата е реновиран минатата година
  Откако со децении не беше ништо повеќе од атракција за авантуристи доволно вешти да ѝ пристапат, оваа куќа конечно беше реновирана во 2022 година и денес служи како планинско одморалиште. Аранжманот беше огромен потфат. Во него учествуваа војници, планинари, експерти за изолација и столари кои извршуваа тешки работи на висина од речиси 3.000 метри.

  До викендицата може да се стигне преку Ивано Дибона преку патеката ферата, изградена помеѓу 1969 и 1970 година во спомен на планинарот кој загинал качувајќи се на моќната планина на возраст од само 23 години.

  Проектот за реновирање се карактеризира со тешка пристапност. Материјалот бил донесен со хеликоптери, кои превезувале и работници, а до него преку планината пристапувале квалификувани алпинисти. Работата траела две недели, а резултатот е уникатно планинско засолниште со неверојатен поглед на магичните италијански Доломити, пишува Путникофер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img