More

  Најиздржливите животни во светот ги воодушевуваат научниците: тие преживуваат дури и во вселената

  spot_img

  Тие можат да издржат илјадници пати повеќе радијација отколку што може да преживее човекот, можат да преживеат со денови на температура од -200 степени Целзиусови и успешно го преживеале летот во вселената и назад.

  Животинскиот свет крие многу изненадувања. Едно од нив е животно за кое веројатно никогаш не сте слушнале. Бавно движечките животни или тардиградите, познати и како водни мечки, се мали водни организми за кои се смета дека се едни од најтрајните животински видови во светот.

  Како што пишува punkufer.hr, тие се суперхероите на животинскиот свет. Се верува дека тие би можеле да преживеат дури и глобални катастрофи како што се удари од метеори или интензивно зрачење. На температура од 151 Целзиусов степен, бавниот шпорет ќе опстане неколку минути, а на -200 Целзиусови степени неколку дена.

  Експериментите покажаа дека тие можат да преживеат под неколку слоеви мраз на планинските врвови на Хималаите. Тие исто така можат да издржат неколку илјади пати повеќе радијација отколку што може да преживее човекот.

  Забавените црви е доста тешко да се забележат во водата, бидејќи се со големина само околу еден милиметар. Имаат осум нозе и муцка, а нивните заоблени тела го добија прекарот водени мечки. Тие се хранат со растителни клетки и мали животни како што се полжави и бубачки. Живеат во сите мориња и свежи води, но понекогаш и се сместуваат во џебови од мов или влажни места на покривите на куќите.

  Тие имаат толку неверојатен инстинкт за преживување што ќе се прилагодат на непростливи услови дури и кога не се во близина на вода. Тие ќе ги забават своите витални функции до состојба на вкочанетост и ќе чекаат подобри услови со месеци или дури со години. Поради нивните извонредни способности, тие се предмет на многу научни истражувања.

  При тестирањето на издржливоста на овие микроскопски суштества во вселената, беше откриено дека тие можат да преживеат таму десет дена. 68 отсто од примероците кои биле заштитени од директно сончево зрачење го преживеале враќањето на Земјата, но и некои од оние без заштита преживеале. Едно од најголемите живеалишта на бавни животни е Националниот парк Халеакала, кој се издига на 3.055 метри надморска височина на Хаваите.

  Низ светот има околу илјада видови животни кои бавно се движат, пишува порталот punkufer.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img