More

  Најчести причини за кошмари

  spot_img

  Дали некогаш сте имале долга серија на кошмари и не сте знаеле што ги предизвикува? Ако е така, знаете колку е фрустрирачки. Ноќта треба да биде време за релаксација и полнење на батериите за следниот ден, а тоа е тешко кога ве следат стапките на вашите стравови и нервози.

  Некои прилично вообичаени, поврзани фактори, според експертите кои разговараа за Huffpost, можат да предизвикаат кошмари. Но, постојат и совети кои можат да ви помогнат да ги намалите шансите за кошмар.

  Алкохол, „рекреативни“ дроги, лекови и суплементи
  Излегувањето навечер може да биде многу забавно, но можеби нема да биде толку одлично подоцна кога ќе се обидете да заспиете. Иако алкохолот првично може да ви помогне да заспиете длабоко, бидејќи нивото на алкохол во крвта се намалува, се случува спротивното: лесен сон и почесто будење.

  „Ова може да доведе до повеќе РЕМ сон, што предизвикува кошмари и живи соништа“, рече Фил Лолор, експерт за спиење.

  Антидепресивите и опиоидите исто така може да ја зголемат инциденцата на лоши соништа.

  „Иако не е сосема јасно зошто се случува ова, сè уште не разбираме толку многу за мозокот, зголемените нивоа на невротрансмитери, како што е допаминот, кој го обезбедуваат овие супстанции, создаваат промени во начинот на кој сонуваме, што често води до поживи соништа. Тим од поинтензивни кошмари“, вели Верена Сен, експерт за спиење која го истражува сонот и мозокот речиси 15 години.

  Оброк пред спиење
  Оброкот пред спиење може да ве повреди.

  „Тоа е затоа што вашето тело ќе работи напорно за да ја разгради храната и да испрати сигнали до вашиот мозок да биде поактивен, што може да предизвика кошмари“, рече Лолер.

  Тој додаде дека дополнително, храната може да го наруши режимот на спиење поради ноќното потење и рефлуксот на киселина. Слатките и зачинетата храна можат да предизвикаат повеќе нарушувања на мозокот, тие се директно поврзани со нарушувања на спиењето.

  Анксиозност и стрес
  „Анксиозноста и стресот предизвикани од трауматски или загрижувачки ситуации може да предизвикаат кошмари бидејќи вашата потсвест ќе ги претвори ужасните мисли во страшна или непријатна приказна“, рече Лолер.

  Сен објасни дека за време на спиењето има зголемена активност на делови од мозокот.

  Решение: Важно е да си обезбедите доволно сон бидејќи недостатокот на сон може да доведе до стрес и кошмари.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img