More

  Најбогатото британско семејство тргувало со луѓе?!

  spot_img

  Најбогатото британско семејство потрошило повеќе пари на своето милениче куче одошто на еден од нивните слуги, објави Телеграф.

  Обвинителите побараа семејството на милијардерот Хиндуџа да се соочи со затворска казна поради наводите за трговија со луѓе и експлоатација на персоналот во нивната вила на Женевското езеро.

  – Тие потрошија повеќе за едно куче отколку за еден свој слуга – рече обвинителот Ив Бертоса говорејќи на сослушувањето во кривичниот суд во Женева во понеделникот.

  Г. Бертоса тврдеше дека на една жена ѝ биле платени само 7 швајцарски франци (околу 450 денари) за да работи до 18 часа дневно, 7 дена во неделата.

  Во меѓувреме, тој наведе буџетски документ насловен „Миленици“, кој, како што рече, покажува како семејството потрошило 8.584 швајцарски франци (554.680 денари) за една година на нивното семејно куче.

  Се вели дека договорите за персонал исклучувале повикување на одредени работни часови или денови, при што обвинителите сугерираат дека вработените мора да бидат достапни во секое време на барање.

  Г. Бертоса рече дека вработените имале мала или никаква слобода додека работеле за семејството, наведувајќи како им биле одземени пасошите и дека не им било дозволено да ја напуштат куќата без дозвола на нивниот работодавец.

  Адвокатите на семејството Хиндуџа ги отфрлија тврдењата, повикувајќи се на сведочењето на слугите кои рекоа дека биле третирани со достоинство и со почит.

  Тие го обвинија и обвинителот дека направил погрешна слика за тоа колку ги платиле работниците.

  Јаел Хајат, адвокат на семејниот потомок Ајај Хиндуџа, рече дека платите сами по себе не ја одразуваат точно платата за персоналот бидејќи им биле обезбедени и пансиони и сместувања.

  Таа додаде дека поимот 18-часовен ден е претерување.

  – Кога ќе седнат да гледаат филм со децата, дали тоа може да се смета за работа? Мислам дека не – рече г-ѓа Хајат.

  Адвокатот тврдеше дека еден од членовите на персоналот рекол дека нејзината плата во Женева е добра во споредба со она што го заработувала во Индија, додавајќи дека таа продолжила да се враќа на работата по своја слободна волја.

  Г-ѓа Хајат рече дека иако можеби е примамливо „да се скршат богатите за да се направат сиромашните помалку сиромашни“, обвинителството во Женева ја меша правдата со социјалната правда.

  Семејството Хиндуџа е најбогато во Британија, со нето богатство од повеќе од 37 милијарди фунти, според листата на богаташи на Сандеј тајмс.

  Преку нивниот конгломерат „Хиндуџа груп“, тие ги контролираат бизнисите во речиси 10 сектори, почнувајќи од финансии и ИТ до инфраструктура.

  Тие, исто така, поседуваат врвен недвижен имот во Лондон, вклучувајќи го и хотелот Рафлс во канцеларијата на Старата војна во Вајтхол, каде врвниот апартман чини 25.000 фунти од ноќ.

  Од смртта на патријархот СП Хиндуја минатата година, империјата ја води неговиот брат Гопи.

  Швајцарската тужба е поднесена против четворица членови на семејството, меѓу кои и 78-годишниот Пракаш Хиндуџа, неговата сопруга Камал, нивниот син Ајај и неговата сопруга Намрата.

  За време на судењето, Ајај сведочеше дека немал детално познавање на работните услови на вработените бидејќи регрутирањето го вршела групата Хиндуџа во Индија.

  Сепак, тој рече дека персоналот сега веќе не се плаќа неформално и дека сите вработувања се вршат локално преку трето лице.

  Пракаш и Камал не присуствуваа на судењето во Женева, поради здравствени причини.

  Г. Бертоса ги обвини двајцата дека покажале презир кон судот бидејќи тие слободно патувале меѓу Дубаи и Кан.

  Тој побара затворска казна од пет и пол години за Пракаш и Камал и четири и пол години за Ајај и Намрата.

  Обвинителот, исто така, побара семејството да покрие 1 милион швајцарски франци за судски трошоци и да плати 3,5 милиони швајцарски франци во фондот за компензација на персоналот.

  Семејството Хиндуџа и нивниот персонал минатата недела постигнаа спогодба во граѓанскиот случај за експлоатација на работниците, кој првпат беше поднесен пред 6 години.

  Сепак, кривичната постапка продолжува оваа недела.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img