More

  На Сонцето се формираше колосална дупка

  spot_img

  Колосална дупка во атмосферата на Сонцето, повеќе од пет пати поголем од дијаметарот на Јупитер, испушта моќен сончев ветер кој каскадира низ Сончевиот систем. Позната како коронална дупка, неодамна се оддалечи од Земјата откако ја таргетираше нашата планета неколку дена претходно, што резултираше со блага соларна бура.

  Појавата на оваа колосална дупка придонесува за тековната турбулентна соларна активност додека се приближуваме до соларниот максимум.

  Сончеви циклуси
  Сонцето поминува низ циклични обрасци на зголемена активност што се карактеризира со сончеви дамки, сончеви блесоци, коронални масивни исфрлања и коронални дупки. Оваа динамика достигнува врв за време на соларниот максимум пред да се спушти на сончевиот минимум, фаза која се карактеризира со намалена активност и релативна смиреност.

  Гореспоменатото циклично однесување е тесно поврзано со магнетните циклуси на Сонцето, каде што магнетното поле претрпува промена на поларитетот за време на сончевиот максимум, што се очекува во 2024 година.

  Што се коронални дупки?
  За разлика од сончевите дамки, сончевите блесоци и исфрлањата на короналната маса, короналните дупки се експанзивни региони каде што се отвора сончевото магнетно поле, овозможувајќи му на сончевиот ветер послободно да избега кон остатокот од Сончевиот систем.

  Иако не се видливи во видливиот спектар како сончевите дамки, овие отвори се манифестираат како големи, нејасни точки на ултравиолетови бранови должини. Сегашната коронална дупка е долга околу 800.000 километри долж нејзината најдолга оска.

  Земјата беше погодена само од блага соларна бура
  Кога таа дупка се сврте кон Земјата на почетокот на декември, добиениот сончев ветер, класифициран како сончева бура од Г1 до Г2 од американската Национална океанска и атмосферска администрација (НОАА), влијаеше на нашата планета два дена. Иако ова беа најблагите соларни бури, тие можат да предизвикаат минимално прекинување на електричните мрежи, сателитски операции, радио комуникации и системи за навигација.

  Честичките на сончевиот ветер се судираат со магнетосферата на Земјата, создавајќи аврорален сјај преку интеракција со атмосферските честички. Иако тековниот соларен циклус ги надмина очекувањата по сила, NOAA предвидува максимален број на сончеви дамки до 173, што е под просекот од 179 и далеку под највисокиот врв на сите времиња од 285 сончеви дамки во март 1958 година, известува Zimo.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img