More

  На малите деца треба да им се дозволи да бидат неуредни додека јадат?!

  spot_img

  Клиничкиот психолог Рејчел Коен ги охрабрува родителите да им дозволат на своите бебиња да бидат неуредни додека јадат бидејќи тоа е клучно за развојните вештини. „Истражувањата покажуваат дека децата на родителите кои го чистат нередот додека јадат имаат поголема веројатност да станат пребирливи за храната“, изјави д-р Коен за Femail.

  Таа ги охрабрува родителите да вклучат различни текстури, текстури и вкусови во исхраната на нивните деца, за да може таа да истражува и учи преку игра.

  -„Мојата ќерка Маја исто така беше неуредна како дете и јас бев под стрес поради тоа. Тогаш решив да и дозволам да ја доживее храната “, додаде таа.

  Др. Коен верува дека строгите правила водат до лоши навики во исхраната. Тој истакнува дека околината што ја создаваме за време на оброците може да игра важна улога во подоцнежниот развој на детето и отвореноста за нова храна.

  -„Не верувам во присилно хранење. „На децата треба да им се дозволи да ја истражуваат својата храна, дури и ако тоа значи само да ја месат со прстите“, заклучи таа.

   

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img