More

  Моторните горива во Словенија станаа поевтини: бензинот останува поскап од дизелот

  spot_img

  На полноќ се намалуваат цените на моторните горива на бензинските пумпи надвор од автопатската мрежа.

  Литар безоловен моторен бензин поевтини за 1,9 центи на 1,541 евро, а литар дизел за 4,3 центи на 1,484 евра. Се намалува и цената на нафтата за греење, поточно за 4,3 центи на 1,127 евра за литар.

  Акцизите не се погодени од владата, а ограничувањата на маргините за трговците остануваат исти.

  Цените на бензините и дизелот на бензинските пумпи надвор од автопатот се пресметуваат од јуни 2022 година врз основа на методологија заснована на движењето на цените на нафтените деривати на светскиот пазар и движењето на курсот американски долар-евро. Моделните цени се пресметуваат врз основа на 14-дневните просеци на цените на дериватите од минерална нафта. Според властите, ваквиот систем ќе остане во сила до понатамошно известување.

  Новите цени, кои се резултат на поевтинувањето на горивата на берзите, ќе важат до понеделник, 20 мај и вклучително.

  На клучката на автопатот, пак, цените на горивата продолжуваат слободно да варираат.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img