More

  Министерство: Посебни барања за стимулации по хектар, поврат на акциза и сертифицирано семе

  spot_img

  Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Србија денеска соопшти дека поднесувањето барања за стимулации по хектар растително производство и за намалување на акцизата се врши независно од поднесувањето барања за субвенции за откуп на сертифицирано семе.

  Потребно е, како што е наведено на веб-страницата, пред поднесување барање за стимулации по хектар растително производство во електронскиот Регистар на земјоделски фарми, земјоделците да ги уредат податоците за површините и растителните култури на парцелите и да ја обноват регистрацијата на земјоделските фарма.

  За да се поднесе барање за субвенции за таа мерка не е потребно да се поседуваат фискални извештаи (сметки).

  Како што беше напоменато, во тек е поднесување барање за поврат на акцизата на порталот е-аграр, па при купување гориво потребно е да се провери дали фискалните сметки ги содржат потребните податоци, број на земјоделско стопанство (БПГ ) и единствениот матичен број на граѓанин (JMBG), односно даночниот матичен број (PIB), доколку се работи за правно лице.

  Сите потребни информации за процесот на аплицирање, начинот и условите за аплицирање за стимулации за сертифицирани семиња, како што е наведено, навремено ќе бидат објавени на веб-страницата на Министерството и Управата за аграрно плаќања, како и на социјалните мрежи. Фејсбук и Инстаграм.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img