More

  Миљуш прашува колку луѓе се примени во болницата во Ужице поради труење поради пожарот на депонијата

  spot_img

  Функционерот на Партијата за слобода и правда (СПП) Бранко Миљуш денеска изјави дека како пратеник, во име на граѓаните на Ужице кои протестираат бидејќи пожарот на депонијата Дубоко им ги загади воздухот, водата и земјата, бара одговор на прашањето колку лица се примени во болницата во Ужице поради труење, откако избувна пожарот.

  Во писмената изјава Миљуш наведе дека прашањето го испратил до министерот за здравство Златибор Лончар пред шест дена.

  Тој рече дека официјално побарал Лончар да одговори кој и врз основа на што ја дал препораката „учениците од Ужице да седат во училниците за време на физичкото воспитување, дали се извршени сите потребни мерења и анализи на воздухот, водата и почвата и кои се резултати од овие мерења“, како и „дали биле испитани лица кои биле во директен контакт со канцерогени супстанци“.

  Прашањата се доставени до матичната служба на Собранието на Србија, а министерот има обврска да одговори во рок од 15 дена“, изјави Миљуш.

  Тој рече и дека Ужичани кои протестираа вчера „во зависност од одговорот“ ќе знаат дали на министерот и на целата Влада на Србија им е поважно здравјето и животот на луѓето или партијата и фотелјата.

  „Додека министерот смислува што да одговори, треба да знае дека Партијата за слобода и правда ги поддржува жителите на Ужице кои бараат затворање на депонијата и да се утврди кој е одговорен за катастрофата што ги снајде“, заклучи Миљуш.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img