More

  Механичар тврди дека со овие три трикови можете да заштедите на гориво

  spot_img

  Американецот Скоти Килмер тврди дека 56 години работи како механичар, а на својот канал на Јутјуб често ги советува возачите.

  Скоти на тој начин ги предупреди возачите редовно да го проверуваат притисокот во гумите наместо скапите уреди кои тврдат дека ја подобруваат економичноста на горивото.

  Притисок во гумите
  „Ќе ви кажам како да проверите дали притисокот во гумите е точен. Ако не е во ред, гумата ќе има премногу триење и вашата потрошувачка на гориво ќе биде поголема“, објасни тој.

  Потребно е да ги надувате гумите до нивото наведено во упатствата за возилото. Возачите кои не го прават тоа редовно може да забележат поголема потрошувачка на гориво, а гумите се истрошија многу побрзо. За да се избегне ова, се препорачува да се проверува притисокот во гумите најмалку еднаш на секои две недели и пред секое долго патување.

  Нечист филтер за воздух
  Скоти, исто така, сугерираше дека возачите можат да заштедат на сметките за гас и дизел со тоа што ќе се погрижат филтерот за воздух да е чист.

  „Вашиот автомобил согорува илјадници кубни сантиметри воздух, а тоа не може да го направи со затнат филтер“, забележува тој.

  Вообичаено е филтрите за воздух во автомобилот да се менуваат еднаш годишно, или порано ако возилото често се вози во услови на прашина, за да се осигура дека моторот добива доволно чист воздух.

  Ненадејно сопирање и забрзување
  Скоти ги советуваше возачите да избегнуваат нагло забрзување и сопирање. „Бидете умерени кога возите бидејќи колку побрзо се врти моторот, толку повеќе гориво троши“, рече тој.

  Сопствениците на автомобили треба да избегнуваат да го работат моторот над 2.500 вртежи во минута со менување во поголема брзина, пишува Express.co.uk.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img