More

  Матурантите го полагаат вториот екстерен испит

  spot_img

  Матурантите денеска го полагаат вториот изборен испит од државната матура. Учениците можеа да бираат кој предмет ќе го полагаат – англиски јазик, математика, германски јазик, француски јазик, естетика, руски јазик и филозофија.

  Најголем дел ќе полагаат англиски јазик или 13 198 матуранти. Испит по математика ќе полагаат 1 356 ученици, 114 матуранти ќе полагаат германски јазик, француски ќе полагаат 37 ученици, а предметот естетика за полагање го избрале 84 ученици. За полагање на руски јазик и филозофија се пријавиле по еден ученик во државата.

  Минатата сабота матурантите го полагаа првиот, задолжителен екстерен испит од државната матура – мајчин јазик (македонски, албански, турски).

  Тестот беше пробиен преку вибер група, а од ДИЦ кажаа дека тие што ќе се утврди дека е препишан ќе го паднат испитот.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img