More

  Марк Цукерберг им подели 11.000 оставки на вработените во Мета

  spot_img

  Марк Цукерберг, основачот на Фејсбук, денеска се обрати со писмо до вработените во Мета и најави 11.000 отпуштања. Да потсетиме дека цел е компанијата во сопственост на Facebook.

  -„Денеска со вас споделувам информации за најтешките промени што ги воведовме во историјата на Мета. Решив да ја намалам големината на нашиот тим за приближно 13% и да отпуштам повеќе од 11.000 наши талентирани вработени“, објави Цукерберг во писмото до вработените во Мета.

  Цукерберг на тој начин ги потврди шпекулациите за драстични намалувања на компанијата, која претрпе огромна загуба на пазарната вредност и пад на приходите со 70 отсто пад на вредноста на акциите.

  „Исто така, преземаме голем број дополнителни чекори за да станеме поефикасна компанија, со намалување на трошоците и продолжување на одлуката за замрзнување на нови вработувања и во првиот квартал. Знам дека ова ќе биде тешко за сите и особено ми е жал за оние кои се засегнати од оваа одлука“, објави Цукерберг.

  „Направив грешка, ја преземам одговорноста“
  „На почетокот на пандемијата, светот брзо се придвижи кон Интернет, а бранот на е-трговија доведе до огромно зголемување на приходите. Многу луѓе предвидуваа дека ова ќе биде одржливо забрзување што ќе продолжи и по завршувањето на пандемијата. Така и јас, па донесов одлука значително да ги зголемам инвестициите“, вели Цукерберг во писмото до вработените во Мета.

  „За жал, ова не се одигра како што очекував. Не само што онлајн купувањето се врати на претходните трендови, туку и макроекономскиот пад, зголемената конкуренција и губењето на рекламирањето предизвикаа нашите приходи да бидат многу помали отколку што очекував. Направив грешка и ја преземам одговорноста за тоа“, вели тој.

  „Во оваа нова средина, мораме да станеме значително поефикасни. Фокусиравме повеќе од нашите ресурси на помал број области за раст со висок приоритет – како што се нашиот мотор со вештачка интелигенција, нашите реклами и деловни платформи и нашата долгорочна визија за метаверзумот. Ги намаливме трошоците во нашето работење, вклучително и буџетски намалувања, намалувања на придобивките и намалувања на имотот“, се вели во писмото.

  Ќе добијат отпремнина
  „Ги реструктуираме тимовите за да ја зголемиме нашата ефикасност. Но, овие мерки сами по себе нема да ги усогласат нашите трошоци со нашиот раст на приходите, така што јас исто така донесов тешка одлука да отпуштам луѓе“, објави Цукерберг.

  Тој најави дека отпуштените работници ќе добијат отпремнина (16 недели основна плата плус две дополнителни недели за секоја година стаж и покриено здравствено осигурување за нив и нивните семејства во период од половина година).
  Мета, која ги поседува Facebook, Instagram и WhatsApp, има околу 87.000 вработени – така што намалувањето од 13 е повеќе од двојно повеќе од бројот на вработени што ги загуби Твитер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img