More

  Марфи одговори: Ќе се смени ли американската политика кон Босна и Херцеговина ако победи Трамп?

  spot_img

  Американскиот амбасадор во Босна и Херцеговина Мајкл Марфи во Пресинг зборуваше за политиката на Соединетите Американски Држави кон Босна и Херцеговина и дали ќе има промени на тоа поле доколку Доналд Трамп се врати на власт

  Ќе се смени ли американската политика кон БиХ ако победи Трамп, како што најавува Додик?

  Додик кажува многу работи кои не се засноваат на вистински факти. Политиката на САД е иста во изминатите 30 години како и денес. Поддршка за територијален интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер на БиХ и интеграција на БиХ во евроатлантските институции. Ова е политиката што ја спроведувам во името на претседателот на САД, тоа е политиката што ја спроведуваа сите мои претходници и очекувам кој и да дојде по мене да ја спроведе. Таа политика отсекогаш имала силна двопартиска поддршка во САД. Ова е политиката на оваа администрација, како и на претходната администрација на чело со Трамп.

  Многумина се надеваат дека приказната за голема Србија ќе се врати под Трамп?

  САД немаат интерес за прекројување на границите на Западен Балкан. Тоа не беше во наш интерес, не е сега, и нема да го имаме од причини што можете да ги замислите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img