More

  Лекарот најверојатно не препознал септичен шок, пациентката починала

  spot_img

  Дневник пренесува дека вонредните стручни инспекции во болницата Птуј и УКЦ Марибор потврдиле неколку неправилности во третманот на пациент кој починал од срцев удар по компликации по лекување на воспаление на жолчните канали и отстранување на камења во жолчката. Двете контроли заклучиле дека пациентот најверојатно доживеал септичен шок, кој лекарот не го препознал.

  На пример, пренесе Дневник, предупредија роднините на починатите пациенти од областа Птуј. Таа беше хоспитализирана во октомври 2022 година во Општата болница Д-р. Јожета Потрча Птуј поради воспаление на жолчните канали и жолчни камења во жолчните канали. За време на хоспитализацијата, таа три пати била испратена во Љубљанскиот Универзитетски клинички центар (УКЦ) за да се отстранат жолчните камења, но еден камен не бил отстранет и потоа била отпуштена на почетокот на ноември.

  Вонредниот стручен увид во болницата во Птуј, кој беше извршен во јануари годинава, покажа дека на пациентот треба да му биде извршена операција за отстранување на жолчното кесе во рок од еден до два месеца по отпуштањето од болница. Наместо да и наложи да ја прегледа хирург или да одреди датум за операција, таа беше отпуштена од болницата во Птуј со упатство за редовни контроли кај личен лекар.

  На крајот на ноември пациентката се вратила во болница поради силни болки во стомакот, но според комисијата по нецелосно лекување лекарот специјалист ја отпуштил дома и наредил за една недела да се прегледа. Бидејќи состојбата и се влошила дома, повторно била префрлена во болницата во Птуј, а оттаму во УКЦ Марибор поради воспаление на жолчното кесе, каде лекувањето завршило трагично.

  Во извештајот од инспекцискиот надзор извршен од стручната комисија при УКЦ Марибор во септември минатата година се наведува дека кога состојбата на пациентката се влошила ден по приемот во болница и два дена пред нејзината смрт, лекарот не ја препознал нејзината состојба, што најверојатно била септичен шок. Наместо тоа, таа се сомневала на срцева слабост и и препишала фуросемид.

  Откриле и дека пациентката била лекувана на обично одделение, иако требало да биде хоспитализирана на одделот за интензивна нега по приемот или најдоцна кога состојбата и се влошила.

  По извршениот вонреден увид, стручната комисија на инволвираните лекари им изрече повеќе мерки, меѓу кои дополнително стручно оспособување или работа под надзор на ментор и писмено предупредување, а предложено е и одделот за гастроентерологија при интерната клиника на УКЦ Марибор. да се воспостави функционирање на одделението за интензивна нега со највисоко ниво на приоритетна нега. Комитетот за шест месеци очекува извештај за спроведените активности, пишува Дневник.

  Ова е уште една лекарска грешка, откако на N1 во средината на февруари откривме дека на погрешниот пациент му бил изваден желудникот во Онколошкиот институт во Љубљана, само неколку дена подоцна одекна приказната дека на Институтот за патологија на Медицинскиот факултет Универзитетот во Љубљана погрешно дијагностицирал рак на простата, а пациентот бил подложен на опсежна операција во УКЦ Љубљана.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img