More

  Лекарите штотуку дефинираа нов орган во човечкото тело

  spot_img

  Оваа одлука ќе направи разлика и за пациентите, бидејќи клиничкиот процес за многу од нив веројатно ќе биде различен и, се надеваме, оптимален од сега па натаму.

  Аортата, главната и најголемата крвна артерија, која носи крв од срцето до остатокот од телото, доби посебна чест во медицинскиот свет – таа е препознаена како посебен човечки орган.

  Ова е голем чекор, изјави Мартин Черни од Универзитетската болница во Фрајбург во Германија. Препознавањето на аортата како орган ја става на исто ниво со другите органи, срцето, белите дробови и мозокот.

  Новиот статус на органот важи во земјите на Европската Унија и во Соединетите Американски Држави, откако тој е дефиниран како таков во упатствата на Европската асоцијација за кардиоторакална хирургија (EACTS) и Американското здружение на торакални хирурзи (STS). ).

  Оваа одлука ќе направи разлика и за пациентите, бидејќи клиничкиот процес за многу од нив кои се лекуваат од аортна болест веројатно ќе биде различен и, се надеваме, оптимален од сега па натаму.

  Срцеви проблеми Научниците открија интересна врска помеѓу една карактеристика и здравјето на срцето

  Досега беше вообичаено болестите на аортата да се третираат или во кардиохирургија или во васкуларна хирургија, во зависност од видот и локацијата.

  Новите упатства јасно препорачуваат третирање на аортата како посебна медицинска област. Тоа треба да се поврзе со други слични области на медицината, објасни Черни, директор на болницата за кардиоваскуларна хирургија во Германија.

  Сето тоа ќе го подобри лекувањето на руптури на аортата и други сериозни болести, изјави Черни.

  Аортата е одговорна за транспорт на крв богата со кислород од срцето до телото. Овој голем крвен сад е најголемата артерија во телото и се протега од левата комора до садовите во карличната област. Исто така, има значајна улога во регулирањето на крвниот притисок и брзината на протокот на крв.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img